logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kullanıcı Deneyimi Tasarımı

Soru 1:

I. Etkileşim tasarımcıları teknolojik araçları, özellikle de dijital olanları, daha kullanışlı, daha hoşlanılan ve kullanımı key­ifli­ bir hâle getirirler. II. Etkileşim tasarımı sistemlerin, çevrenin ve ürünlerin davranışlarını tasarlamakla ilgilidir. III. ­Etkileşim tasarımı konusunda en geniş perspektif­ sunan görüştür. Etkileşim tasarımı konusunda teknoloji merkezli görüşle ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Eğer kullanıcı özelliklerini tanımlamada öğrenme, güdüleme, algılama, kişilik, tutum gibi öğeler kullanılıyorsa aşağıdaki değişkenlerden hangisi kullanılmıştır?

Soru 3:

Kullanıcının ürün/hizmet ile olan ilişkisinde ürün veya hizmeti kullanma/etkileşime girme aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Segmentasyon kavramının tanımı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

Soru 5:

Kullanıcı deneyimi tasarımında “Neden?” sorusuna yanıt arandığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Grafiksel kullanıcı arayüzü kullanan ilk bilgisayar olan Xerox Alto hangi yılda geliştirilmiştir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kullanıcıya ait demografik özelliklerden biridir?

Soru 8:

I. Kullanıcı deneyimi ifadesi ilk olarak 1976 yılında Donald Norman ve Stephen Draper tarafından kullanılmıştır. II. İlk olarak 1993 yılında Donald Norman’ın kendisini Apple firmasında “Kullanıcı Deneyimi Mimarı” unvanı ile nitelemeye başlamasıyla birlikte popüler hâle gelmiştir. III.  Kullanıcı deneyimi kavram olarak 1995 yılında “İnsan-Bilgisayar Etkileşimi” konferansında Donald Norman ve arkadaşları tarafından uygulama arayüzleri ile ilgili olarak kullanılmıştır. IV. 2000’li yıllara kadar etkileşim tasarımının konusu içinde yer alan kullanıcı deneyimi kavramı ürün tasarımında ve ürün geliştirmede sınırlı bir şekilde kullanılmıştır. V. Kullanıcı deneyimi ifadesi ilk olarak “Kullanıcı Odaklı Sistem Tasarımı: İnsan-Bilgisayar Etkileşiminde Yeni Yaklaşımlar” adlı kitapta kullanılmıştır. VI. Kullanıcı deneyimi kavramına yönelik en kapsayıcı tanım 2010 yılında ISO tarafından yapılmıştır. Kullanıcı deneyimi kavramının tarihsel gelişimine ilişkin yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

Bir ürünün potansiyel kullanıcıları tarafından belirli bir kullanım bağlamı içinde amaçlanan kullanım hedeflerine ulaşmak için etkin, verimli ve tatmin edici bir şekilde kullanılabilme derecesine ne denir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi bir marka yaratılırken dikkat edilmesi gereken kurumsal kimlik ögesi ile ilgili değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar kullanıcı arayüz tasarımında doğru bir etkileşim sağlamak için dikkat edilmesi gereken rehber ilkelerden değildir?

Soru 12:

İlk bilgisayar faresini kim icat etmiştir?

Soru 13:

I. İçten ve dıştan gelen uyarıcıların duyumlar aracılığıyla anlamlı hale getirilmesidir. II. Bir insanı belirli bir amaç için harekete geçiren güçtür. III.  Bireyin bir durum, olay veya olgu karşısında ortaya koyması beklenen olası davranış biçimidir. IV. Organizmayı harekete geçiren, yönlendiren ve organizmanın hareketinin devam ettiren güçtür. V. Uyarıcıların duyu organlarımız tarafından alınıp beyne iletilmesidir. Yukarıda verilen tanımlara ait psikolojik değişkenler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi etkileşim tasarımının çıktıları arasında yer almaz?

Soru 15:

Aşağıdaki kullanıcı deneyimi tasarımı ile ilgili görüşlerden hangisi kullanıcı deneyimini geçmişte olanla gelecekte olması beklenenler arasında zaman ve bağlam faktörlerine göre değerlendirmektedir?

Soru 16:

Aşağıda verilen ifadelerden hangisi etkileşim tasarımının tanımıdır?

Soru 17:

Etkileşim tasarımının tanımını yapan bir kişi bu konuda geniş bir perspektif sunuyorsa hangi akımından etkilenmiş olabilir?