logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Web Okuryazarlığı

Soru 1:

"Web sitesi belgelerinin saklanacağı site hazırladıktan ve HTML sayfalarını oluşturduktan sonra belgeler arasında bağlantılar oluşturulması gerekir." Yukarıda ifade edilen süreç, aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

Soru 2:

İnsanın çevresindeki olaylar ya da nesneler karşısındaki duygularını değişik biçimlerde ifade edilmesi ile ortaya çıkan bilgiye ne denilmektedir?

Soru 3:

Herkesin üzerinde istediği gibi düzenlemeler yapabilmesine izin veren web sayfaları topluluğuna ve bu tür siteleri oluşturmak için kullanılan yazılımlara ........... adı verilir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 4:

"Bilgi okuryazarı olan öğrenci gereksinim duyduğu bilginin boyutunu ve yapısını belirlerler." Yukarıda yer alan bilgi okuryazarlığı standardının performans göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Bilgisayarda dışarıdan erişilebilmesi için bazı portları açarak kendi üreticisinin ve/veya başka bir yazılımın sisteme sızmasını sağlayan yazılımlardır. Yukarıda tanımı verilen kötü amaçlı yazılım türü hangisidir?

Soru 6:

"..., insanın çevresindeki olaylar ya da nesneler karşısındaki duygularını değişik biçimlerde ifade edilmesi ile ortaya çıkan bilgidir. " Üstteki paragrafta boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi gelir?

Soru 7:

Gerçek bir bilginin eksik, yanlış yada yanlı bir şekilde iletilmesidir. Herhangi bir konuda bilinçli olarak gerçeği saptırarak organize bir şekilde kişileri veya kurumları yanlış bilgilendirmedir. Yukarıdaki tanımlar sırasıyla aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 8:

"Sosyal medya ilgili olan her katılımcının katkı sağlaması ve geri bildirimde bulunması için kişinin cesaretlendirilmesi" ifadesi, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi e-posta güvenliğini sağlamak için yapılabilecekler arasında değildir ?

Soru 10:

I. Bilgi gereksinimini tanımlar ve ifade eder. II. Bilgi için potansiyel kaynakların faklı çeşitlenirini ve biçimlerini tanımlar. III. Bilgi edinmenin maliyetini ve faydasını düşünmeden doğruluğuna öenm verir. Yukarıda verilen tanımlardan hangisi bilgi okuryazarlığı standartlarını sağlayan kişi için doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi bilgi hiyerarşisi adımlarından biri olan gözlem aşaması kavramlardandır?

Soru 12:

Web günlüğü kurallarında en önemli unsur nedir?

Soru 13:

I. Mahkeme ve mevzuat kararı ile kullanım II. Hayır amaçlı gösterilerde kullanım III. Yazılan bilimsel makalede kullanım Yukarıda verilen durumlardan hangisi/hangilerinde eserlerin kullanılması için izin gerekmeyebilir?

Soru 14:

Siber zorbalığı, yüz-yüze zorbalıktan ayıran en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıda verilen e-posta işlev ve bölümlerinden hangisi yanlış eşleştirilmiştir?

Soru 16:

Organize edilen verilerin bir bağlam çerçevesinde anlam kazanmış hâline verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Telif haklarında evrensellik ilkesi geçerlidir. Telif hakları herkese karşı ileri sürülebilir. Fikrî ürünler özel kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde düzenlenmektedir. Yukarıdakilerden hangileri telif haklarının özelliklerindendir?

Soru 18:

Web sayfalarını, bünyesinde biçimlendirilen zengin içerik ögeleri ile ilişkili hale getiren yapıya verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi arama gerçekleştirirken kullanılabilecek püf noktalardan biri değildir ?

Soru 20:

I. Gözlem aşamasının sonunda veri elde edilir. II. Organizasyon aşamasında düzelteme, sıraya koyma vb. işlemler yapılır. III. Anlama aşamasında bilgi üretilir. Yukarıdaki kavramlardan hangisi/hangileri doğrudur?