logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Web Okuryazarlığı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi web günlüğü oluştururken izlenecek adımlardan birisi değildir?

Soru 2:

Art niyetli ya da art niyetsiz olarak, gerçek bir bilginin eksik, yanlış ya da yanlı bir şekilde iletilmesine ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi internette etkili bir arama yapmak için yapılması gerekenler arasında değildir?

Soru 4:

Aşağıdaklerden hangisi bilgi okuryazarı olan bir bireyin özelliklerinden birisi değildir?

Soru 5:

Kullanıcının izni ya da bilgisi olmadan bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren ve kendini diğer dosyaların içerisinde gizlemeye çalışan bilgisayar programlarına ..... denir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki terimlerden hangisi gelmelidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi düzenlemelerin ağ ortamında var olabilmesi için belli diller aracılığı ile işlevsel hâle getirilmesini kapsayan kavramdır?

Soru 7:

Aşağıda verilenlerden hangisi MIT lisansın özellikleri arasındadır?

Soru 8:

Web tarayıcılarının işlevsel özelliklerini önemli ölçüde artırılabilmelerini sağlayan özel programlar web tarayıcılararıın hangi özelliği ile ilgilidir?

Soru 9:

Kaynağına göre bilgi ikiye ayrılmaktadır. Buna göre, bilimsel formüller, metin, grafik, resim, tablo vs. şeklinde örneklenebilecek olan, diğer insanların kullanımına hazır, dökümante edilebilen, arşivlenen belirli bir formattaki bilgi aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Apache Lisansı ile yapılabilecekler arasında sayılamaz?

Soru 11:

Sosyal medya ortamlarında kullanıcıların verilerinin işlenmesi ve ortamda bırakılan dijital izler üzerinden yapılan veri eşleştirmesi ile kullanıcılara yönelik profil bilgileri çıkartılmaktadır. Yukarıda tanımlanan sosyal medya etiği sorunu hangisidir?

Soru 12:

İnsan zihninde yer alan ve diğerleri tarafından ulaşılamayan bilgiye ne denir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisinde Genel Kamu Lisansı'nın tasarlanma sebepleri bir arada verilmiştir? Özgür yazılımın kopyalarını dağıtma özgürlüğünü garanti altına almak Özgür yazılımların kaynak kodlarına erişimi ya da istenildiğinde sunumunu garanti altına almak Yazılımı değiştirebilme ya da parçalarını yeni özgür yazılımda kullanmayı garanti altına almak

Soru 14:

I. Bilgisayar virüsleri gibi kendi başlarına işlem yapabilirler. II. Zararlı program barındıran veya yükleyen bir programdır. III. Kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın bu programı çalıştırması gerekir. IV. Hava durumu uyarı programının içine zararlı kodlar yüklenerek dağıtılması truva atına örnek verilebilir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri en yaygın kötü amaçlı yazılımlardan biri olan Truva Atı nı açıklarken kullanılabilecek doğru bir ifade değildir ?

Soru 15:

Patent veya marka gibi soyut bir mülkiyetin belli bir süre için kullanım hakkını bir telif ücreti karşılığında başka bir firmaya satmaya ne denir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi telif haklarının meydana geldiği beş temel hak grubundan birini yanlış ifade etmiştir?

Soru 17:

Türkiye İstatistik Kurumuna göre 2007 ile 2016 arasında İnternet kullanıcı sayısı 21 milyondan 46 milyona çıkmıştır. İnternete erişim imkânı olan hane oranı ise Nisan 2016 yılında %76,3’e yükselmiştir. Bu bilgi ışığında aşağıdakilerden hangisinin zorunlu hale geldiği söylenebilir?

Soru 18:

I. Sosyal medya erişimi II. Sosyal medya yeterlilikleri III. Sosyal medya kullanımı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, sosyal medya okuryazarlığı kapsamında değerlendirilebilir?

Soru 19:

1988 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından ortaya çıkan lisans hangisidir?

Soru 20:

I. İnternet ortamında erişimde bulunan kullanıcılar hakkında, onların haberi olmaksızın veri toplanması II.  Bilişim sistemlerinde bulunan verilerin hukuka aykırı olarak değiştirilmesi III. Bir bilişim sisteminde bulunan veri ve programların çalışmaz hâle getirilmesi IV. Haber sitelerinde, kişisel web sayfalarında ve bunun gibi yerlerde bireylere ya da belirli toplumsal gruplara hakaret edilmesi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri verilere yönelik suçlar kapsamına girmemektedir ?