logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bireysel İş Hukuku

Soru 1:

Hukukumuzda, bireysel iş ilişkileri, aşağıdaki kanunlardan hangisinde düzenlenmemiştir?

Soru 2:

Çıraklar aşağıdaki sigorta kollarından hangisinden yararlanır?

Soru 3:

İş yerinin aşağıdaki bölümlerinden hangisi "mal veya hizmet üretimine ilişkin teknik amacın takip edildiği yer" olarak tanımlanır?

Soru 4:

İşveren ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

İşçinin sadakat yükümlülüğü ile ilgili hangi ifade yanlıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi devletin, işçi ile işveren arasındaki sözleşme ilişkisine müdahalesinin gerisinde yatan nedenlerden biri değildir?

Soru 7:

İşveren vekili olan kişi ile işveren arasında bir "……………….." vardır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 8:

Bağlayıcılık kazanan bir iç yönetmelikte işçi aleyhine esaslı değişiklik yapmak isteyen işveren bu durumu işçiye yazılı olarak bildirmek ve ... içinde işçinin yazılı kabulünü almakla yükümlüdür. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi bireysel iş hukukunun kaynaklarından biridir?

Soru 10:

Türk Borçlar Kanunu’nda 818 sayılı Borçlar Kanunu’nda yer almayan, esasen sadakat borcu kapsamına dâhil olan ve İsviçre Borçlar Kanunu’na paralel olarak açıklayıcı nitelikte olmak üzere Kanun’a alınan borç türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İşçinin işi ifasında kendisinden beklenen her türlü dikkati, itinayı ve irade gücünü kullanmasını ifade eden borç türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Ücret hesaplarında zamanaşımı süresi ne kadardır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesinin özellikleri arasında yer almamaktadır ?

Soru 14:

I- İş hukuku sanayi devrimiyle doğmuştur. Yeni bir toplumsal sınıf olarak işçi sınıfı ortaya çıkmıştır. II- İşçi ile işveren arasındaki ilişkinin hukuki yapısı Fransız Devrimi sonrası oluşan düşünsel ortamda, özgürlük ve eşitlik değerleri çerçevesinde şekillenmiştir. III-İkin­ci Dünya Savaşı sonrasında sendika hakkı temel haklar arasında yer almıştır. Dünyada iş hukukunun tarihsel gelişimi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri çocukların çalışmasına yönelik yasaklardandır? I. Yer ve Su Altında Çalıştırma Yasağı II. Gece Çalıştırma Yasağı III. Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırma Yasağı

Soru 16:

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre stajyerlere aşağıdaki sigorta kollarından hangisi uygulanır?

Soru 17:

Toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması halinde başvurulacak barışçı çözüm yolları ve iş mücadelesi araçları olarak grev ve lokavt aşağıdaki hangi hukukun inceleme alanı içerisindedir?

Soru 18:

İşveren hangi durumlarda asıl işi alt işverene verebilir?

Soru 19:

I. Asıl işveren alt işveren ilişkisinde rastlanacak muvazaalı hâller Kanunda sayılanlarla sınırlı olup, bunun dışında muvazaa iddiası ileri sürülemez. II. Muvazaalı bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinde işçi başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi olarak işlem görür. III. Muvazaalı bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinde asıl işveren işçinin alacakları bakımından alt işverenle birlikte iki yıl süreyle sorumlu tutulmuştur. Yukarıdaki önermelerden hangi veya hangileri doğrudur?

Soru 20:

İşçi İşveren vekili İşveren Alt işveren Bireysel İş Hukukundaki kişiler kavramının içinde yukarıdakilerden hangileri sayılabilir?