logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Görsel Estetik

Soru 1:

"Cisimlerin çehreleri onu seyredenlerin kültürel düzeylerine göre değişir" sözü aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

Bir alıcı organın uyarılabildiği en ufak uyarıcı şiddetine ne denir ?

Soru 3:

“Güzel, yarar gözetmez bir hazzın konusudur, o ne duyulur bir yararla ilgilidir, ne ahlaki bir yararla ilgilidir. Bir başka deyişle onun ‘hoş’la da ‘iyi’yle de bir ilgisi yoktur” Bu düşünce aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi temel tasarımın ilişkili olduğu alanlardan biri değildir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangi bir işin sanat olması için gerekli olan koşullarından değildir ?

Soru 6:

Bir sanatkâr tarafından yaratılmış bir sanat yapıtı olabileceği gibi, insanın yaratıcı etkinliğinin sonucu olmayıp, tam tersine onun verili ya da hazır bulduğu doğal bir şey, söz gelimi bir doğa manzarası ya da insan bedeni benzeri bir doğal ürün olabilir yani karşısında estetik tavır alınan, estetik yaşantının konusu ya da objesi olan şeyin karşılığı aşağıdaki hangi şık ta belirtilmiştir ?

Soru 7:

Fotoğrafçılık, 20. yüzyılın başında aşağıdaki sanatçılardan hangisi tarafından resim sanatına paralel ve eşit bir yaratıcı etkinlik olarak uygulanmıştır?

Soru 8:

Sanatın insanı duyusal/duygusal etkileyerek akli olandan uzaklaştıracağını düşünerek olumlu bir anlam yüklemeyen düşünür hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi yada hangileri Kolodinium tekniğinin özelliklerindendir? I-) Negatif görüntüdür II-) Pozitif görüntüdür III-) Tek baskıya izin verir IV-) Çok sayıda baskıya izin verir V-) Birden çok kamera ile birden çok görüntü çekmeye izin verir

Soru 10:

Film veya sensörlerin ışığa olan duyarlılıkları ile ilgili olan gösterge olup düşük değerlerinde daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan veya hassasiyeti yüksek görüntüler elde edilen makine ayarı hangisidir?

Soru 11:

Işık koşullarına göre 1/15 ve 1/60 enstantane hızları deneyebilirsiniz. Çekecek olduğunuz hareketli nesnenin yoluna paralel olacak şekilde yerleşiniz. Bu sayede odaklamanız daha kolay olacaktır. Deklanşörü serbest bıraktığınızda, çekim tamamlandıktan sonra konuyla birlikte herekete kaydırma yapmaya devam edin. Konu yaklaştıkça makinenizle izlemeye başlayın. Kameranızın ekstra desteği için, döner başlıklı bir monopod veya tripod kullanmak doğru olacaktır. Otomatik odak izlemeli bir kameranız varsa, deklanşör düğmesine yarım basarak kameranın odaklanmasını sağlayabilirsiniz. Kameranız yeterince hızlı otomatik odaklanmaya sahip değilse, fotoğraf makinesini deklanşörü bıraktığınız noktaya önceden odaklamanız gerekir. Yukardakilerden hangileri iyi bir pan tekniği için ip uçları içermektedir?

Soru 12:

Fo­toğraf tarihin ilk portre fotoğrafını çeken kişi kimdir?

Soru 13:

Plastik sanatlar, form yaratma süreci ve hikaye yaratma kültürünün hangi sanat dalıyla başladığı söylenebilir?

Soru 14:

Mimari fotoğraflarda hangi dosya modunun kullanılması tavsiye edilmektedir ?

Soru 15:

I. Mavi zaman pozlama II. Işık izleri pozlama III. Yıldız pozlama yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri uzun pozlama teknikleri arasında yer alır?

Soru 16:

Gümüş tuzların ışığa duyarlılığının keşfedilmesi ile fotoğrafın önünü açan buluş aşağıdaki bilim insanlarında hangisi tarafından keşfedilmiştir?

Soru 17:

Endüstrileşme çağını işaret eden sanat dönemi hangisidir?

Soru 18:

Gestalt ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

Günün onaylanmış ve geçerli sanat anlayışlarını yadsıyan deneyci sanatçıları ve yapıtlarını niteleyen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Algının en önemli yapı taşı olan “Sanat” ile ilgili aşağıda belirtilen cümlelerden hangisi doğrudur?