logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Ekonomi Politik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Pax Americana döneminin sona ermesinin nedenlerinden biri değildir?

Soru 2:

Az gelirin az tasarrufa, az tasarrufun az yatırıma, az yatırımın da az gelire sebep olması nedeniyle fakirlikten kurtulamamaya ne ad verilir?

Soru 3:

"Ekonomik büyüme ve gelişme, sadece 'ekonomik' olarak adlandırılan faktörlerin sonucu olarak oluşmaz. Doğrudan insan davranışlarını düzenleyici veya yol gösterici kurum ve değerlerin de bu noktada etkisi olur." Bu görüşe göre aşağıdakilerden hangisi ekonomik büyüme ve gelişmeye olumlu etki eden ekonomi dışı faktörlerden değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi inşacılık akımının beş temel varsayımından biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi 1945 öncesinde imzalanan ve kurduğu uluslararası ekonomik sisteme adını veren anlaşmadır?

Soru 6:

I. Devletçilik;II. Realizm;III. Ekonomik Milliyetçilik;IV. Neorealizm;V. Sosyalizm. Merkantilizmin devamı niteliğinde olan akımları en geniş şekilde kapsayan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde ekonomik milliyetçiliğin önemli savunucuları verilmiştir?

Soru 8:

Bir gücün hegemon olabilmesi için hammaddeleri, sermayeyi ve pazarı kontrol etmesi, katma değeri yüksek malların üretiminde rekabet avantajına sahip olması ve uluslararası ekonomik ilişkileri yönetebilmesi için diğer bütün devletlerden daha güçlü olması gerekir düşüncesini aşağıdaki hangi yaklaşım savunmaktadır?

Soru 9:

Günümüzde dünya ticareti dünya üretiminin yaklaşık ne kadarına ulaşmıştır?

Soru 10:

Bilgi ve teknolojinin politik ve ekonomik süreçlere etkisine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Disiplinlerarası bir alan olan Ekonomi Politik ilgilendiği konulardaki araştırmalarında birçok farklı bilim dalından faydalanır. Aşağıdakilerden hangisi Ekonomi Politik'in araştırmalarında temel olarak faydalandığı bilim dallarından biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Sosyalist olan ülkeleri kapsayan uluslararası ekonomik düzenin kurumudur?

Soru 13:

Fikirler ile inançların kişilerin, kurumların ve hatta devletlerin kimliklerini ve çıkarlarını nasıl biçimlendirdiği üzerinde duran yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi 18.yüzyılın sonu ile 19.yüzyılın başında sanayileşmenin İngiltere'de başlayıp Avrupa'ya yayılmasıyla ortaya çıkan yeni sistemin ayırt edici özelliklerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi teknolojide 1950’li yıllardan sonra öne çıkmaya başlayan ülkelerden biridir?

Soru 16:

Adam Smith’e göre piyasa ekonomisinde (kapitalizmde) ekonomik denge nasıl sağlanmaktadır?

Soru 17:

Sürdürülebilir kalkınma hem şimdi hem de gelecekteki ihtiyaç ve isteklerin daha iyi karşılanabilmesi için farklı bileşenlerin bir araya gelerek uyumlu bir şekilde yürütüldüğü değişim süreci olarak tanımlanmaktadır. Aşağıdaki bileşenlerden hangisi sürdürülebilir kalkınmayı oluşturan bileşenlerden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi farklılaştırıcı küreselleşmenin bir tezahürüdür?

Soru 19:

İş süreçlerinde yer alan herkesin kabiliyetlerinin ortaya çıkarılması ve olası tüm katkılarının alınmasını sağlamaya dönük, her düzeydeki kişilerin görüşlerine önem ve değer veren, yukarıdan aşağıya doğru katı talimatlarla iş görme yerine şeffaf ve karşılıklı görüş alışverişini öne çıkarmayı amaçlayan yönetme biçimidir. Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Liberal yaklaşımın kurucularından olan Adam Smith'in savunduğu bir görüş değildir?