logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Stratejik Performans Yönetimi

Soru 1:

Teknoloji Doğal kaynaklar Ölçek ekonomileri Rekabetin son derece yoğun olduğu günümüzde işletmeler rekabet üstünlüğünü sürdürebilmede, yukarıdakilerden hangi geleneksel kaynakların yetersiz kaldığını anlamışlar ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü olarak insana, insanın bilgi, beceri ve yeteneklerine yönelmişlerdir?

Soru 2:

'Beceri, Bilgi paylaşımı, Bilgi teknolojileri altyapısı, Bilgi teknolojileri uygulamaları ve Örgüt kültürü' Balanced Scoreboard'ın hangi boyutu içindedir?

Soru 3:

Farklı insan kaynakları yönetimi faaliyetleri arasındaki uyumun seviyesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

DSK'nın hangi boyutunda "hedeflenen amaçlara ulaşmak için yeni ürün/hizmet sayısı, siparişlerin ortalama üretilme süreci, kusurlu ürün oranı, operasyonel süreçlerde sürekli iyileşme, üretim süreçlerinin etkinliği, iş gören anketleri, yeni ürün/hizmet sayısı" gibi performans göstergeleri kullanılmaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yenilikçi strateji uygulamalarındandır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi stratejik insan kaynakları yönetiminin özelliklerinden biri değildir?

Soru 7:

Yüksek performanslı çalışma sistemi (YPÇS) ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

TAV Havalimanları Holding'e ait "Havalimanı işletmeciliğinde müşteri odaklı yönetim anlayışımızla tüm paydaşlar için en yüksek değeri yaratmak" kavramı, performans piramidinde yukarıdan aşağıya kaçıncı sırada bulunmaktadır?

Soru 9:

1960’lı yıllarda, örgütsel performansın belirlenmesinde kullanılan göstergeler ile ilgili olarak Peters ve Waterman şunu ifade etmiştir: “1960’lı yıllarda işletmecilikte en güçlü bölüm finansmandı. Öğrencilerin çoğunluğu mühendis kökenliydi. Genellikle sayısal yöntemleri içeren dersler okutuluyordu. Çoğumuz için gerçek veri, içine sayı koyabildiğimiz bilgilerdi”. 1990 öncesinde kullanılan söz konusu performans göstergeleri, son yıllarda sıklıkla eleştiriye uğramaktadır. Aşağıdakilerden hangisi geçmiş yıllarda kullanılan bu göstergelere yönelik yapılan eleştirilerden biri değildir?

Soru 10:

"İşletmeler arası bilgi, yetenek ve kaynak paylaşımına dayalı düzenlemeler" olarak açıklanabilen şirketler arası ilişki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

"Genelden özele doğru hiyerarşik bir yapıyı takip eden örgüt düzeyi, operasyonel düzey ve iş birimi düzeylerindeki performans göstergelerini tanımlamaktadır." Verilen tanım hangi performans değerlendirme yaklaşımını kapsamaktadır?

Soru 12:

..................., organizasyonun misyon ve vizyonuna ulaşmak için nasıl bir gelişim geçireceğini ................ ilişkisi içinde açıklayarak işletme stratejisinin hangi eylemlerden oluştuğunu belirlemektedir. Yukarıdaki ifadede boşluklara sırasıyla hangi kelimeler gelmelidir?

Soru 13:

Kaynak Bağımlılığı Kuramı'na göre örgütlerin karar alma ve danışma yapılarına dışsal gruplardan temsilcileri katması hangi isimle adlandırılır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi İnsan Kaynakları Sonuç Kartı kullanımının işletmelere sağladığı faydalardan değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi odağında insana ilişkin değerlerin bulunduğu, insan kaynaklarının, işletmenin performans sonuçlarına etkisini ortaya koymayı amaçlayan stratejik bir ölçüm aracıdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimine ilişkin kararların ve uygulamaların stratejik olarak değerlendirilmesindeki amaçlardan biri değildir?

Soru 17:

Temel unsurun insan kaynakları stratejilerinin, stratejik açıdan ticari ve rekabetçi ihtiyaçları gerçekleştirecek olan örgütsel stratejiye uygun bir şekilde oluşturulması olan yaklaşım hangisidir?

Soru 18:

Küreselleşmenin sonuçlarıyla ilgili hangisi yanlıştır?

Soru 19:

İnsan kaynakları sonuç kartı uygulama sürecinde, insan kaynakları sonuçlarının strateji haritasında yer alan ve işletme performansına etki eden unsurları desteklediğini belirleyen adım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Geleneksel performans değerlendirme anlayışında, süreçlere ilişkin sonuç değerlendirmesinden daha çok, ekonomiklik ve verimlilik ölçümleri üzerinde durulmaktadır. Finansal ölçütler, örgüt performansını belirlemedeki en etkili göstergelerin başında gelmektedir. Finansal çıktılara göre değerlendirme yapmak yönetici ve çalışanlar açısından hem çeşitli kolaylıklar hem de zaman tasarrufu sağlamaktadır. Finansal göstergelerin örgüt performansını belirleme ve artırmada önemli olduğu, sıkça vurgulanan ve hemen herkesçe bilinen temel bir gerçekliktir. Finansal performans ölçütlerinin çeşitli sakıncaları da bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?