logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği

Soru 1:

Yukarıda verilen tehlike etiketi aşağıdaki tehlikeli madde sınıflandırılmasında hangi maddeler için kullanılır?

Soru 2:

Taşımacı boşaltma yerine gelmesine rağmen alıcı taşınan eşyayı gerekçesiz olarak teslim almaya gelmiyorsa, taşımacı tüm sorumluluğu aşağıdakilerden hangisine devredebilir?

Soru 3:

Tehlikeli madde taşımacılığında "gönderen"in sorumluluklarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Yükün kayması ve spanzetten kurtulmasının engellenebilmesi için sabitleme açısının da dikkate alınması gerekmektedir. Sabitleme açısı normal koşullarda kaç derece aralığında olmalıdır?

Soru 5:

Sıvı, gaz ve katı formlardaki tehlikeli maddeler dökme olarak hangi araçlarda taşınmaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli madde yüklerinin taşımacılığında bütün tarafların alması gereken eğitimlerden biri değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi taşımada kullanılan tankerlerin taşıdıkları ürün gruplarına göre yapılan sınıflandırma içinde yer almaz?

Soru 8:

"Tünel, tüp geçit ve köprü geçişlerinde trafiğin durması hâlinde, ikaz ışıklarını yakmak, taşıtın ön ve arkasındaki taşıtlarla olan güvenlik mesafesine dikkat etmek ve motoru kapatmak" kimin sorumluluğundadır?

Soru 9:

Bir ya da daha fazla paket ya da paletli yükün aracın veya taşıma kabının tamamını kaplamayacak biçimde yüklenmesi durumuna ne ad verilir?

Soru 10:

Birleşmiş Milletler Turuncu Kitabı, tehlikeli madde taşımacılığına katılan bütün tarafların tehlikeli yükün niteliğinin gerektirdiği sorumluluklara göre eğitim alması gerektiğini söylemektedir. Bu bağlamdaki eğitimlerden hangisi personelin taşınan tehlikeli malların genel koşulları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır?

Soru 11:

I.  Sınıf 5 içerisinde tanımlanmış reaktif maddeler bu tür konteynerler içerisinde taşınmaktadır. II. Bu tip konteynerlerin içerisinde sadece katı olan tehlikeli maddeler taşınabilmektedir. III.  20’ ve 40’ ölçülerde üretilen ve kullanılan taşıma kaplarıdır. IV. Sınıf 4.1 ve Sınıf 4.2 içerisinde tanımlanmış tehlikeli maddeler taşınabilir. V. Yükleme konteynerlerin üst kısmında bulunan kapaklardan yapılırken boşaltma konteynerin alt kısmında yer alan kapaklar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri Dökme katı madde konteynerleri ile ilgili doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli madde göndericilerinin taşımacıya sunması gereken evraklardan değildir?

Soru 13:

Türkiye hangi yılda Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ne (ADR) taraf olduktan sonra, Türk taşımacılık sektörüne ulusal ve uluslararası taşımacılığın güvenli olarak yapılabilmesi açısından zorunlu olan birçok yükümlülük gelmiştir?

Soru 14:

Petrol taşıyan tankerler arasında en küçük kapasiteye sahip tanker hangisidir?

Soru 15:

Tehlikeli maddelerin taşınması ve diğer lojistik uygulamaları yasal olarak düzenleyen kurallara göre yanıcı sıvılar hangi sınıf altında listelenmiştir?

Soru 16:

Tehlikeli yükün, asli niteliklerini değiştirmeden, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, havalandırılması, ayrıştırılması, kalburlanması, karıştırılması, yük taşıma birimlerinin ve ambalajlarının yenilenmesi, değiştirilmesi veya tamiri ile taşımaya yönelik benzer işlemlere ne ad verilir?

Soru 17:

Tehlikeli madde taşıyan araçlar meskûn mahaller içerisinde en fazla kaç km hızla gidebilir ?

Soru 18:

.............., taşımacıya hazırlanmış yazılı talimatı ve taşıma için gerekli olan yetkiler, onaylar, bildiriler, sertifikalar ve diğer belgeleri vermek zorundadır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin gelmesi uygundur?

Soru 19:

Sürücülerin fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı olduklarının takibi kime verilmiş bir yükümlülüktür?

Soru 20:

Sabitlemede kullanılan spanzetlerin taşınan yükün bir tur döndükten sonra tekrar aynı noktaya bağlandığı sabitlemeye ne ad verilir ?