logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği

Soru 1:

Isı, ışık vb. dışsal nitelikte bir faktörün etkilemesi sonucu farklı ölçeklerde infilak edebilen bu yönüyle insan sağlığı ve diğer varlıklara olumsuz etkiler yaratabilen maddelere hangi ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli madde taşıyan araçların uyması gereken kurallardan biri değildir?

Soru 3:

"Bu teoriye göre iş yerinde belirli bir düzen ve sistem işlemektedir. İş kazaları ancak bu düzen ve sistem tamamen ya da kısmen ortadan kalktığında söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla iş kazalarından bahsedilebilmesi için kısmi ya da bütüncül bir biçimde iş akış sisteminin ve düzenin bozulması, proseslere ilişkin dengesizliğin görülmesi gerekmektedir." Bahsedilen teori hangisidir?

Soru 4:

Seçeneklerden hangisi iş güvenliği ve risk değerlendirme yaklaşımlarından birisi değildir?

Soru 5:

I. Geçerlilik süresi 5 yıldır. II. Geçerlilik süresi dolmadan 1 yıl önce uzatma başvurusu yapılmalıdır. III. Sürücü kurslarından alınır. IV.Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi'ne sahip kurumlardan alınır. Tehlikeli Madde Taşımacılığı Sürücü Eğitimi Sertifikası (SRC-5) alınması ile ilgili yukarıdaki maddelerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Deniz Yolu Taşımacılığından sorumlu bir kuruluştur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, SOLAS'ın içerdiği konulardan biri değildir?

Soru 8:

Demir yolu ile tehlikeli madde taşınmasını düzenleyen yönetmelik hangi uluslararası yönetmeliğe göre düzenlenmiştir?

Soru 9:

Tehlikeli madde taşıyan bir araç park etmesi gerektiğinde önündeki araç ile arasında en az kaç m mesafe bırakmalıdır?

Soru 10:

Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli maddelerin yükleme esnasında yaşanacak risklerinden biri değildir?

Soru 11:

Diğer maddelerle,özellikle de yanıcı maddelerle temas halinde iken yüksek oranda ekzotermik reaksiyonlar gösteren maddeler ve karışımlara ne ad verilir?

Soru 12:

İş kazası ile eş zamanlı ortaya çıkmayan, kazanın bir sonucu olarak ilerleyen süreçte katlanılan maliyetlere ne denir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi eşyayı taşımacıya teslim eden, alıcıyı belirleyen ve taşıma evrakını imzalayan kişi olarak tanımlanmaktadır?

Soru 14:

Tehlikeli maddelerin kara yolu ile taşınmasında taşınan maddenin özelliklerine göre farklı türde araçlar kullanılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu araçlar arasında sayılamaz?

Soru 15:

Hangi kaza oluşum teorisine göre çalışanların gösterdiği yanlış tutum ve davranışlar ancak iş yerinde hatalı tasarımlanmış süreçler ve sistemsel hatalar ile bir araya geldiklerinde iş kazalarına yol açabilmektedir?

Soru 16:

Normal Sistemden Sapma Etki ve Analizleri (FMEA) risk analizi metodu aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip değildir?

Soru 17:

Taşınan ya da taşınacak bir materyalin taşıma kabına yüklenmesi ve taşıma kabından boşaltılması işlemlerini tanımlamak için kullanılan ifade hangisidir?

Soru 18:

Taşıma aracı kasasının veya tankerin yanlarında ve arka kısmında olmak üzere bulundurulan  “Atık Taşıma Aracı” ibaresinin dikey yüksekliği en az kaç cm olmalıdır?

Soru 19:

Paketli ve paletli tehlikeli maddelerin yüklenmesi süreçlerinde öncelikli sabitleme uygulamalarından birisi gerdirme kayışlarının kullanılması işlemidir. Bu kayışlar uygulamada nasıl adlandırılmaktadır?

Soru 20:

OBO gemilerinde tehlikeli maddeler aşağıdakilerden hangisi şeklinde taşınır?