logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tehlikeli Madde Lojistiği Ve İş Güvenliği

Soru 1:

FTA Hata Ağacı Risk Analizi yönteminde "belirli bir faktörün gerçekleşmesi durumunda olay meydana gelmektedir" anlamında kullanılan işaret aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi IMDG'nin içerdiği konulardan biri değildir?

Soru 3:

FL tanker olarak adlandırılan ve 61 °C’nin altında parlama dercesine sahip olan maddeleri taşıyan tanker aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Demir yolu ile yapılacak tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili uluslararası mevzuat aşağıdakilerden hangisi tarafından yürütülmektedir?

Soru 5:

I. Gerçekleşme olasılığı (O) II. şiddeti (S¸) III. Gerçekleşme sıklılığı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri riskin (R) birer fonksiyonu olarak tanımlanabilmektedir?

Soru 6:

Bağlama ekipmanlarının (spanzet) yükün üst kısmından dolaşarak, her iki yönde zemine yükün sabitlenmesi şeklinde gerçekleştirilen sabitleme uygulamasına ne ad verilir?

Soru 7:

I. Yükleme/boşaltma sırasında motor kapatılmalıdır. II. Yükleme alanının yüklemeden önceden temizlenmesi gerekmektedir. III. Birlikte yükleme/ayrı yükleme kuralları uygulanmalıdır. IV. Hasarlı olan hiçbir ambalajın yüklenmesi söz konusu olmamalıdır. Sürücü yükleme boşaltma sırasında yukarıda belirtilen hangi kurallara  uygun hareket etmelidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi faaliyet gösterilen alanlara ilişkin kullanılan ham madde, yarı mamul ya da yardımcı malzemeler ile üretilen ürünlerin kimyasal nitelikte olması sonucunda karşılaşılan tehditlerdir?

Soru 9:

IMDG kodlarında kaç tehlikeli madde sınıfı vardır?

Soru 10:

İş kazalarının meydana gelebilmesi için, tehlike yaratan ve iş kazalarının oluşumuna yol açan faktörlerin belirli bir düzende bir araya gelmelerini koşul olarak kabul eden teori hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi IMDG kodlarında patlayıcılar sınıfının altında yer almaktadır?

Soru 12:

Demiryoluyla tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili olarak “Tehlikeli Maddelerin Demiryoluyla Taşınması Hakkında Eğitim Yönergesi” kapsamında yapılması gereken yenileme eğitimi kaç yılda bir yapılmalıdır?

Soru 13:

Gönderici ve alıcı arasındaki sorumlulukları belirleyen ve alıcıda, göndericide ve taşıyıcıda olmak üzere üç nüsha halinde hazırlanan kara yolu taşıma senedinin uluslarası adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Tehlikeli maddenin uluslararası ve ulusal mevzuata uygun olup olmadığını kontrol ederek, Güzergâh Tespit Belgesi, CMR (Convention Merchandise Routier, Kara Yolu Taşıma Senedi) Belgesi, Talimatname vb. gerekli dokümanları önce elde etmek hangisinin sorumluluğu altındadır?

Soru 15:

Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS-74), ilk olarak aşağıdakilerden hangisi tarafından hazırlanmıştır?

Soru 16:

Oksijen peroksitler aşağıdaki araç tiplerinden hangisinde taşınmaktadır?

Soru 17:

Tehlikeli madde üretimi yapan bir firma, kargo/nakliye şirketini arayıp “ tercihimiz brandalı araçlar ” diyorsa, bu firma hangi taşıma türüyle ürünlerini müşterisine göndermek istemektedir?

Soru 18:

Tehlikeli maddelerin havayolu ile taşınmasına ilişkin teknik talimatlar aşağıdaki yapılaşmaların hangisi tarafından yayımlanmıştır.

Soru 19:

Sort (Düzenleme) II. Set in order (İş yerinin Düzenlenmesi) III. Shine (İş yeri bakımı ve Temizliği) IV. Standardization (Standartlaştırma) V. Safety (Güvenlik) VI. Sustain (Sürdürülebilirlik) Yukarıdakilerden hangileri 6S sistemimi oluşturan aşamalardandır?

Soru 20:

O¨nlem alınmasına rağmen bir iş kazasının meydana gelmesi gerçekçi bir biçimde ...... uygulama geliştirememenin bir sonucudur. İfadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?