logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası İktisat Teorisi

Soru 1:

I. Uluslararası faktör fiyatları eşitliği teoremi II. Stolper- Samuelson gelir dağılımı teoremi III. Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi Yukarıda verilen teorilerden hangisi ya da hangileri Heckscher-Ohlin teorisinden çıkarılan teorilerden değildir?

Soru 2:

Wassily Leontief, Leontief Paradoksunu ortaya atarken, araştırmalarında aşağıdaki faktörlerden hangisini kullanmadığı için eleştiri almıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi gelişmekte olan bir ülkedir?

Soru 5:

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ulusal ekonomilerdeki genel büyüme eğilimi ticaret açısından nasıl bir gelişme göstermiştir?

Soru 6:

Sınırlı kaynak stoku ve veri teknoloji koşulları altında ülkenin iki maldan üretebileceği çeşitli mal bileşimlerini gösteren eğriye ne ad verilir?

Soru 7:

Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi’ne göre ülkeler arasında karlı dış ticaret için zorunlu koşul,…………………………………. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlamaktadır?

Soru 8:

Faktör Donatımı(Heckscher-Ohlin) Modelinnin varsayımlarından birisi olan "bir malın üretim fonksiyonu bütün ülkelerde aynıdır" ifadesinden  aşağıdakilerden hangisini anlaşılmaktadır?

Soru 9:

Merkantilist görüşe göre, aşağıdakilerden hangisi ülkelerin ekonomik ve siyasal güçlerinin temelini oluşturur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisinde büyüme, bir yandan üretim artışlarına yol açarken diğer yandan da büyük ülke varsayımı altında, ticaret hadlerini bozucu sonuçlar doğurabilmektedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Heckser-Ohlin teorisinin dayandığı varsayımlardan biridir?

Soru 12:

Bir maldan tüketilen miktarlar arttıkça, her yeni tüketilen miktarın tüketiciye daha az fayda sağlamasına ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi faktör arzındaki büyümenin sonucudur?

Soru 14:

İktisat için çok önemli bir kavram olan "görünmez el" benzetmesi aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 15:

1.      Nitelikli işgücü teoremi 2.      Ürün dönemleri hipotezi 3.      Tercihlerde benzerlik hipotezi X. Sanayileşmiş ülkeler tarafından bir mal icat edildiğinde standart değildir. Zamanla standartlaşır ve az gelişmiş ülkeler tarafından ihraç edilmeye başlanır. Y. Sanayi malları ticareti kişi başına düşen gelir düzeyi yüksek ülkeler arasında yoğunlaşmıştır. Z.  Belirli türde mesleki beceriye zengin biçimde sahip ülkeler üretimi büyük ölçüde bu faktörü yoğun biçimde kullanan mallarda uzmanlaşırlar. Yukarıda kavram ve tanımların doğru eşleştirmesi aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, dış ticarete açılan bir ülkede üretimde uzmanlaşma gerçekleşmese bile, mevcut mal üretiminin bir bölümünün daha yüksek uluslararası fiyatlardan satılabilmesi dolayısıyla elde edilen refah artışını ifade eder?

Soru 17:

Artan maliyet varsayımının sonucu genellikle  ne ile sonuçlanmaktadır?

Soru 18:

Emek ve sermayenin aynı oranda büyümesi ve ekonominin genel sermaye/emek oranının başlangıçtaki ile aynı kalması durumunda üretim olanakları eğrisi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 19:

Paul Samuelson’nun katkıda bulunduğu iktisat teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi artan gelirlerle,  yoksullaşan kişilerin gelirlerindeki düşüşün karşılanmasını ifade etmektedir?