logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası İktisat Teorisi

Soru 1:

I. Teori çok sağlam bir mantık yapısına dayanmaz. II. Matematik ve geometrik yöntemlerin uygulanmasına çok elverişli değildir. III. Dış ticaretin büyük bölümü yeni mal ve üretim süreçlerine dayalıdır. IV. Test edilebilir hipotezlerin kurulmasına da olanak verir. Yukarıdakilerden hangisi Heckscher-Ohlin teorisi için doğru ifadelerdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi yeni bir üretim yöntemi veya yeni bir mal icat edilmesi şeklinde kendini gösterir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisinde emeğin marjinal verimliliğini sermayeye göre daha fazla yükseltirler?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi 1930’larda ilk kez Fırsat maliyeti kavramını geliştirmiştir?

Soru 5:

Klasik iktisatçılardan dış ticarette talep koşullarına ilk kez yer veren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Bir ülkenin karşılaştırmalı üstünlük yapısı, onun faktör donatımına bağlıdır. Dolayısıyla faktör donatımı değiştikçe karşılaştırmalı üstünlüklerin de değişmesi gerektiği teoremi hangisidir?

Soru 7:

Aşağılardan hangi durumda ekonominin genel sermaye/emek oranı başlangıçtaki ile aynı kalır ve üretim olanakları eğrisi ilk şekline paralel biçimde dışa doğru genişler?

Soru 8:

Yeni bir üretim yöntemi veya yeni bir mal icat edilmesi aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Soru 9:

Emek arzını aşağıdakilerden hangileri etkiler?

Soru 10:

Faktör Donatım Teorisi’ne göre, teknolojileri aynı olan ülkeler de aşağıdakiler den hangisinin aynı olması beklenir?

Soru 11:

Teknolojik gelişmenin ortaya çıktığı sanayileşmiş ülkelerde emek kıt ve pahalı, sermaye bol ve ucuz bir faktör olduğu için araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin hedefi, üretimde emek yerine sermaye ikamesine olanak verecek yeniliklerin icat edilmesidir. Yukarıdaki görüş, aşağıdaki tezlerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 12:

I. Dönüşüm ve toplumsal kayıtsızlık eğrileri ile gösterilebilir II. Ekonomide üretim ve tüketimin aynı anda dengede olması durumudur. III. Kayıtsızlık eğrilerinden birinin dönüşüm eğrisine teğet olduğu noktada denge sağlanır. Yukarıda kapalı bir ekonomide genel denge hakkında verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Hecksher-Ohlin modelinden kaç farklı teorem oluşturulmuştur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Heckscher-Ohlin modeline göre serbest ticaret koşulları altında fiziki faktör hareketi olmadan ülkeler arasında faktör fiyatlarının eşitlenebileceğini gösterir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Ticaret Teorisinin başlıca amacını verir?

Soru 16:

I. Büyüme her koşulda refah artışını sağlar II. Büyüme hiç bir şekilde yoksulluğu arttırmaz. III. Büyüme dış ticaret hadlerini bir ülke aleyhine değiştirebilir. Büyüme kavramı ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 17:

İki ülkeli modelde bir ülkenin karşılıklı talebi, onun kendi malından vereceği bir birim karşılığında öbür ülkenin malından ne miktarlarda talep edeceği ile ölçülmesine ne ad verilir?

Soru 18:

Korumacılık dolayısıyla ekonomi bir bütün olarak kaybetse de ithalata rakip kesimde çalışanlar korumacılıktan yararlanması aşağıdaki hangi teoriyi kapsar?

Soru 19:

Uluslararası ticarette iç maliyet farklılığının nedenlerini aşağıdaki hangi teori açıklamıştır?

Soru 20:

Emek zengin ülkeler emek yoğun malları, sermaye zengin ülkeler de sermaye yoğun malları, daha ucuza üretecekleri görüşü aşağıdaki hangi teoriye aittir?