logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Ticaret Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi uluslarası ticaret alanında faaliyet gösteren bir kuruluştur?

Soru 2:

Uyuşmazlık konusunun miktar, değer veya seviye, randıman ya da yeterlilik gibi bir vasfının, güvenilen, uzman ve tarafsız bir kişi tarafından tespit edilmesi yöntemi hangisidir.

Soru 3:

Tüzel kişinin veya kişi ya da mal topluluğunun işlerinin fiilen yönetildiği yönetim ve denetim organlarına ne ad verilir?

Soru 4:

I.Boşanma II.Nesebin reddi III.Yaşın düzeltilmesi Yukarıdakilerden hangisi yenilik doğurucu (inşaî) kararlara örnek olarak verilebilir?

Soru 5:

İhracatın geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi amaçlarıyla ihracatçılara, rekabet güçlerini artırmak için ise yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlere ve yatırımcılara kredi, sigorta ve garanti programları sağlayan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi HMK göre yer itibariyle yetkili mahkemeler yönünden yanlıştır?

Soru 7:

MO¨HUK m. 47(1)’in ilk iki cümlesinde belirlenen yetki anlaşmasının geçerlilik şartlarına göre hangisi yanlıştır ?

Soru 8:

I- Teslimin nasıl yapılacağı, II- Teslime ilişkin masrafların kim tarafından karşılanacağı, III- Ma­lın hangi anda teslim edilmiş olacağı, IV- Nakliye esnasında ortaya çıkan zararlardan kimin sorumlu olacağı, Tarafların aynı mekanda olmaması ve hatta farklı ülkelerde bulunmaları durumun ­da teslimin önem kazandığı hususlar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmî belgeye ne denir?

Soru 10:

CMR Montreal Sözleşmesi Brüksel Sözleşmesi Varşova/Lahey Sözleşmesi Hangisi veya hangileri havayolu taşımaları bakımından ülkemiz açısından da yürürlükte olan uluslararası sözleşmelerdendir?

Soru 11:

Türkiye ayrıca Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Hakkındaki 10.06.1958 tarihli milletlerarası sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

“ Yer itibarıyla yetkinin münhasır yetki esasına göre tayin edilmediği hâllerde, taraflar, ara- larındaki yabancılık unsuru taşıyan ve borç ilişkilerinden doğan uyuşmazlığın yabancı bir devletin mahkemesinde görülmesi konusunda anlaşabilirler. Anlaşma, yazılı delille ispat edilmesi hâlinde geçerli olur. ” hükmünü taşıyan MÖHUK m. 47(1)’in ilk iki cümlesinde, yetki anlaşmasının geçerlilik şartları belirtilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu şartlardan birisi değildir?

Soru 13:

Borç konusunun ferden değil sadece cinsi belirtmek suretiyle miktar olarak belirlenmesi hangi borç cinsi söz konusudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yabancı mahkeme kararlarının tenfizi için Kanunda aranan ön şartlara ilişkin olarak yanlış bilgi içermektedir?

Soru 15:

Alacaklıların, devlet kuvvetinin yardımı ile alacaklarına nasıl kavuşacağını düzenleyen hukuk dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

MÖHUK'a göre tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I-Mallar satıcının işyerinde, alıcının alması için hazır hale getirilir. II-Malların satıcının işyerinde alınarak, alıcının ülkesine götürülmesine ilişkin tüm masraflardan alıcı sorumludur. III- Yarar ve hasar sa­tıcının işyerinde malları teslim alan alıcıya geçer. E grubunda bulunan EXW teslim şekli ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Kişinin hukuki sonuç doğuran hukuki işlemlerde bulunma ehliyetine ne ad verilir?

Soru 19:

Yabancı unsurlu bir uyuşmazlıkla karşılaşan Türk hakiminin hangisini yapması en doğrusudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi konusunda tahkime gidilebilir?