logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Ticaret Hukuku

Soru 1:

HMK m. 17 ve 18’e göre, yabancı unsur içeren bir uyuşmazlıkta Türk mahkemelerini yetkili kılan bir anlaşmanın geçerli olabilmesi için aşağıdakilerden hangisi aranan şartlardan biri değildir?

Soru 2:

1924 tarihli Brüksel Sözleşmesi'ne göre zıya ve hasar, aşağıdaki durumlardan hangisinde taşıyıcının sorumluluğundadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, Demir yolu taşımalarına ilişkin CIV m. 26 uyarınca taşıyıcının yolcunun ölümünden veya bedensel bütünlüğünün ihlalinden doğan sorumluluğundan kurtulabileceği hallerden birisi değildir?

Soru 4:

Aşağıda verilenlerden hangisi/hangileri MO¨HUK’a göre, bir yabancı mahkeme kararının tenfizi için taşıması gereken ön şartlarlandandır? I. İla^mın uluslararası bir mahkeme tarafından verilmiş olması II. Kararın hukuk davalarına ilişkin olması III. Kararın kesinleşmiş olması

Soru 5:

Sözleşmenin tarafı olmamakla beraber taşıma işini icra eden taşıyıcıya ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi yabancılık unsuru taşıyan hukuki işlem ve ilişkilerden doğan uyuşmazlıklarda ülke mahkemelerinin yetkisini ifade eder?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi HMK'ya göre yabancı unsur içeren bir uyuşmazlıkta Türk mahkemelerini yetkili kılan bir anlaşmanın geçerli olması için aranan şartlardan değildir?

Soru 8:

Milletlerarası Hukuk'ta bir kararın diğer ülkede geçerli olması ile ilgili durumlarda temfiz olabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin öncelikli olması gerekir?

Soru 9:

I. Sözleşmenin kuruluş yeri II. Haksız fiilin işlendiği yer III. Sözleşme konusunun bulunduğu yer IV. Davalının yerleşim yeri Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri mahkemelerin milletlerarası yetkisinin belirlenmesinde dikkate alınan uyuşmazlık konusu hukuki ilişkinin, işlemin veya olayın maddi veya hukuki irtibat/bağlantı noktaları arasında yer alır?

Soru 10:

Verme borcunun konusu edim, özel vasıflarına göre yeter derecede belirlenmiş ise hangi borç söz konusudur?

Soru 11:

"Kelime anlamı, mahkemenin devletidir. Uyuşmazlığa bakan mahkemeyi ifade etmek için kullanılır." Yukarıda belirtilen kavram hangisidir?

Soru 12:

Tenfiz kararları için öncelikli olarak yer yönünden yetkili mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Hangisi doğrudan uygulanan kurallardan birisi değildir?

Soru 14:

Mahkeme tenfiz istemini hangi yargılama usulü hükümlerine göre karara bağlar?

Soru 15:

Genelde tahkim yargılama kurulunda kaç hakem olur?

Soru 16:

Tahkim yargılamalarında genelde hakem sayısı kaçtır?

Soru 17:

Eşyanın ekonomik değerini azaltan her türlü maddi kötüleşmeye ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Tüzel kişinin veya kişi ya da mal topluluğunun işlerinin fiilen yönetildiği, yönetim ve denetim organlarının bulunduğu yeri ifade eder?

Soru 19:

Mahkemenin, usul hukuku konularında, kanunlar ihtila^fı kurallarına gitmek yerine prensip olarak uygulayacağı kendi hukukunun literatürdeki diğer adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Yabancı unsurlu uyuşmazlıklarda uygulanacak hukukun yabancı bir devlet hukuku olarak tayin edildiği durumlarda, söz konusu hukukun uygulanması ancak .............. açıkça aykırı olmaması durumunda mümkündür. Verilen ifadedeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?