logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Diplomasi Tarihi

Soru 1:

Ortadoğu’ya şekil veren Sykes-Picot Anlaşması’nı Fransız Charles Georges-Picot ile birlikte oluşturan Savaş Bakanlığına bağlı Arap uzmanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi ülkeler arasında herhangi bir konudaki yazılı mutabakatlar için kullanılan terimlerden değildir?

Soru 3:

Diplomasi alanının temel kaç dalı vardır?

Soru 4:

Kamuoyu diplomasisinin en rahat uygulanabildiği  ülke hangisidir?

Soru 5:

I. Türkiye Cumhuriyeti hakkında yurtdışında bilgilendirici faaliyetler yürütmek, II. Türkiye Cumhuriyetinin dış politikasının tespiti için hazırlık çalışmaları yapmak ve tekliflerde bulunmak, III.  Cumhurbaşkanını dış dünyadaki gelişmeler ve değişen şartlar konusunda bilgilendirmek. Yukarıdakilerden hangileri Dışişleri Bakanlığının görev ve yetkileri arasında gösterilebilir?

Soru 6:

Kamuoyu diplomasisi kavramı hangi yıl ortaya çıkmıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi misyonun diplomatik kariyer mensubu üyelerinden biri değildir?

Soru 8:

Türkiye'nin 1999 Marmara depreminde insani diplomasi örneği yaşadığı komşusu hangisidir?

Soru 9:

İki veya daha çok sayıda ülke arasında uzlaşıya varılamayacağı anlaşıldığında bu bunalımın güç kullanımına dönüşmemesi için gösterilen diplomatik faaliyet aşağıdakilerden hangisiyle açıklanmaktadır?

Soru 10:

Aşağıdaki müzakere türlerinden hangisi anlaşmazlıkların çözümü amacını gütmez?

Soru 11:

Birleşmiş Milletler Şartı’nın kaçıncı maddesi, uyuşmazlıkların barışçıl çözümünde başvurulacak geleneksel siyasi yöntemler arasında müzakereler yanında arabuluculuk (mediation), iyi niyet misyonları, araştırma komisyonları, uzlaştırma (conciliation) gibi yolları da sayar?

Soru 12:

Türkiye’nin de üye olduğu  GATT ne anlama gelmektedir?

Soru 13:

Niccolo Machiavelli'nin en çok tanınan eseri hangisidir?

Soru 14:

Propaganda’nın yabancı kamuoylarına yönelik biçiminin değişik bir isimle sunulması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Yönetimlerinin toplumları için yeterli politikalar üretemediği ülkelere veya iç karışıklıklar gibi nedenlerle yönetilemeyen ülkelere uluslararası toplumun belirli ölçülerde müdahalesi veya yardımı şeklinde tanımlanabilen diplomasiye ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdaki alanların hangisi diplomasinin yeni alanlarından değildir?

Soru 17:

I- Gündemin Saptanması II- Müzakerelerin Yerinin Belirlenmesi III- Müzakerenin Zamanın Belirlenmesi Ülkeler arası müzakerelerin başlangıcından önce yukarıda bahsedilen olaylardan hangisi ya da hangileri gerçekleşir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi diplomasideki başlıca değişikliklerden biri değildir?

Soru 19:

Güven mektubu sunma tarihine göre en kıdemli büyükelçi aşağıdaki ünvanlardan hangisini alır?

Soru 20:

Diplomaside sopa neyi ifade eder?