logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Diplomasi Tarihi

Soru 1:

Özellikle yönetimlerinin toplumları için yeterli politika üretemediği ülkelerde veya iç karışıklıklar gibi nedenlerle yönetilemeyen ülkelerde uluslararası toplumun belli ölçülerde müdahale ve ya yardımına dayalı diplomasiye verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi ‘geçiş diplomasisi’ unsurlarından değildir?

Soru 3:

İkili müzakerelerde hangi karar alma usulü geçerlidir?

Soru 4:

Diplomatik misyonların düzeni kapsamında Misyon Şefi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 5:

Anlaşmazlıkların çözümü amacıyla yapılan müzakereler de belirli türlere ayrılabilir. Aşağıdakilerden hangisi müzakerelerin ön koşulu olarak sayılmaktadır?

Soru 6:

Tam metinleri bugüne kadar gelen ilk devletlerarası anlaşmalar ise İÖ. ................    civarında II. Ramses ile Hitit kralı Muvattali arasında akdedilmiştir. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 7:

"Ülkenin ekonomik durumu, dış politikası, silahlı kuvvetlerinin gücü, liderinin sağlığı, hükûmet içi dengeler, siyasi partiler, seçimlerle ilgili tahminler gibi bir ülkenin tüm yön ve faaliyetlerini içeren her türlü konu büyükelçiliklerin raporlarında yer alır. İçerikleri bakımından bu raporlar ikiye ayrılabilir: Bunlardan birincisi, bulunulan ülke hakkında bilgi vermekten ileriye gitmeyen ve çoğunlukla basın, devletin resmî yayınları veya özel yayınlar gibi açık kaynaklar yanında yetkililer veya halkla doğrudan temas sonucu elde edilen gizlilik taşımayan bilgilerin herhangi bir yorum yapmadan aktarılması şeklindedir". Bu tip raporlar aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

Soru 8:

Türkiye'nin enerji diplomasisinin temelinde hangi politika yer almaktadır?

Soru 9:

Henry Kissinger’e göre uluslararası istikrarı sürdürmenin en etkili yolu nedir?

Soru 10:

Hugo Grotius’e göre devletlerarası ilişkiler her yönüyle aşağıdakilerden hangisine tabi olmalıdır?

Soru 11:

Diplomatik kurye ve taşıdığı “diplomatik çanta”ya dokunulmazlık tanıyan ayrıntılı hükümler hangi sözleşmede yer almaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Dış İşleri bakanlığının temel görevleri arasında yer almaz?

Soru 13:

Hangi ülke  İstiklal Savaşı suresince Ankara’da bir askerî temsilci bulundurmuştur?

Soru 14:

Osmanlı Devleti 1793 yılında ilk daimi büyükelçiliğini hangi şehirde açmıştır?

Soru 15:

Çevre Diplomasisi Hava ve su kirliliği, katı ve tehlikeli atık üretimi, toprak bozulması, ormansızlaşma, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, canlı türleri ve gıda güvenliği üzerinde ciddi bir tehdit oluşturan çevre sorunları aşağıdakilerden hangi diplomasi yolu ile çözümlenebilir?

Soru 16:

Ağır sanayisi ve ürettiği kimyasal ürünler ile bölge ülkeleri bünyesinde rahatsızlığa neden olan bir ülke için ortaklaşa girişilmesi gereken diplomatik faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi diplomatik ilişki kurmanın ön şartı olarak nitelendirilmektedir?

Soru 18:

İstanbul’un fethinin ardından daimi elçi bulunduran ikinci devlet hangisi olmuştur?

Soru 19:

İletişim devrimi diplomasi açısından aşağıdakilerden hangisinin önemini azaltmıştır?

Soru 20:

Dışişleri bakanlıklarının tanıtma malzemesi hazırlayıp dış temsilciliklere dağıtması, başkentteki yabancı medya mensuplarını bilgilendirmesi, (günümüzde) internet sitesi aracılığıyla doğrudan tanıtım yapması, bilgi aktarması, (bazı ülkeler için) kültür tanıtımı faaliyetlerine ve bu tarz faaliyetleri yürüten (Goethe Enstitüsü, Alliance Française gibi) kurumlara fon sağlaması aşağıdaki hangi diplomasi türü ile ilgilidir?