logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası İlişkiler Kuramları 2

Soru 1:

Konstrüktivist düşüncenin en ayırt edici yönü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Amaç, yaşadığımız dünyayı açıklamaktan ziyade onun anlaşılmasını sağlamaktır. II. İnsanoğlunun sosyal bir yaratık olduğu fikrine dayanmaktadır. III. Sosyal ilişkilerimiz bizi olduğumuz ‘şey’ yapmaz. IV. Diğer kuramlar gibi insanların ne yaptığına, toplumların neden farklı olduğuna ya da dünyanın neden değiştiğine dair genel açıklamalar getirmektedir. V. Kurallar ve kurumlar sosyal yaşamın işleyişi ve düzenlenmesi açısından hayati bir öneme sahiptir. Konstrüktivizm ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 3:

Savunmacı realizmin diğer realist yaklaşımlardan ayırt edici en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Neorealizmin uluslararası sistemin yapısını temel alan yaklaşımından hareket edilerek ortaya konan teorilerden birisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Anlaşmaların müzakere edilmesi, izlenmesi ve uygulanmasından doğan maliyetlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Uluslararası işbirliği sorunsalına, en çekimser ve hatta kötümser yaklaşan uluslararası ilişkiler kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Neofonksiyonalizme göre entegrasyon kaç adım ile tanımlanan dinamik bir süreçtir ve bu adımlar aşağıdakilerden hangisindedir?

Soru 8:

Uluslararası politikada cereyan eden olayların şekillenmesinde ağırlıklı olarak normların rolü üzerinde durmaktadır ve kimlik meselesini ikinci planda tutmakta olan konstrüktivist kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Avrupa Toplulukları’nın örgütlenmesine özellikle 1950 ve 1960’lı yıllarda en iyi açıklamaları getiren teori aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

Soru 10:

Uluslararası elektromanyetik alan rejimini inceleyen Stephen D. Krasner, bu rejimi kurma ihtiyacının devletlerin bu alandaki farklı uygulamalarını koordine etme zorunluluğundan kaynaklandığını belirtmiş olup, söz konusu koordinasyon sorununu aşağıdaki hangi   oyun teorisi ile  açıklamıştır?

Soru 11:

Devletlerin temel amacının, insanların ihtiyaçlarını gidermek ve refah seviyelerini yükseltmek olduğuna inanan; politikaları ideolojilerin değil, rasyonel ve teknokrat bakış açılarının şekillendirmesi gerektiğini savunan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Soru 12:

Sandholtz ve Sweet tarafından geliştirilen yönetim modeline göre, Avrupa Birliği’nde siyaset kaça ayrılmaktadır?

Soru 13:

I. Uluslararası sistemin yapısının anarşik olduğu II. Karşılıklı işbirliğine verilen önem III. Devlet-merkezli olunması IV. Güce ve güvenliğe verilen önem V. Uluslararası sistemde ortak hareket etme Hemen hemen bütün realist yazarlar tarafından savunulan argüman veya argümanlar yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileridir?

Soru 14:

Kimi rejim kuramcılarına göre, bir rejimin varlığından söz edebilmek için üyelerin rejim kurallarına uygun hareket etmesi gerekmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu görüşe destek vermemiş bir kuramcıdır?

Soru 15:

Kenneth Waltz, John Mearsheimer ve Joseph Grieco aşağıdaki yaklaşımlardan hangisinin önde gelen isimleridir?

Soru 16:

Tehdit algılanan bir devlet karşısında kendisine hiçbir dış yardımın gelmeyeceğini gören hangi devlet türü yok olmak yerine boyun eğme davranışını seçmektedir?

Soru 17:

Onuf’a göre herhangi bir kuralın olmaması neyi doğurur?

Soru 18:

Neoliberal düşünürler, uluslararası sistemde devletler arası işbirliğinin önündeki engelleri açıklamada “oyun teori”lerine başvurmaktadırlar. Bu oyunların uluslararası ilişkilere uyarlanmış olanlarından başlıcası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Uluslararası ilişkilerde……………….., birimlerin birbiriyle uyumu, bütünleşmesi, ortak siyasi otorite ve idare altında ortak politikaların geliştirilerek uygulanması olarak tanımlanabilir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 20:

I. Pluralist sosyal yapıların varlığı II. Yeterli ekonomik ve endüstriyel gelişmişlik seviyesinde olunması III. Kültürel farklıklar bulunması IV. Katılımcılar arasında ortak ideolojik yaklaşımların bulunması V. Parlamenter demokrasinin varlığı Yukarıda belirtilen maddelerden hangileri Haas’ın Avrupa Topluluğunun dünyanın başka bölgelerinde de uygulanıp, model alınıp alınamayacağını incelerken entegrasyonun gerçekleşebilmesi için ortaya koyduğu koşullar arasında yer almaktadır?