logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası İlişkiler Kuramları 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Nye’ın neofonksiyonalist teoriyi gözden geçiren “yedi süreç mekanizmasının” üzerinde durarak geliştirdiği kavramlar arasında yer almaz?

Soru 2:

Konuşma faaliyetlerine yaptığı vurgu nedeniyle konuşma faaliyeti kuramı olarak da bilinen kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Sosyolojik türler, feminist türler, hukuksal görüşler, jeneolojik görüşler, özgürleştirici konstrüktivizm ve sıkı yorumsamacı konstrüktivizm gibi birtakım alt grupların varlığından söz eden bilim insanı kimdir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi saldırgan realizmin varsayımlarından biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi konuşma faaliyeti kuramı olarak da bilinen konstrüktivizm türüdür?

Soru 6:

Temel kavramları  Spillover etkisi , Elit sosyalizasyonu ve Supranasyonel çıkar grupları olan kuram aşağıdakilerden  hangisidir?

Soru 7:

Konstrüktivist düşüncenin en ayırt edici yönü nedir?

Soru 8:

Hangi yazara göre tüm kurallar gerçekte hem oluşturucu hem de düzenleyici olabilmektedirler?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi devletlerin algıladığı tehdit kaynaklarından biri değildir?

Soru 10:

I. Stephen Van Evera II. John J. Mearsheimer III. Fareed Zakaria Yukarıdakilerden hangileri saldırgan realizmin temsilcileri arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi 1989’da yürürlüğe giren Montreal Protokolü’nün ana hedeflerinden biridir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi amil-kural ilişkisi için söylenemez?

Soru 13:

Entellektüel kökleri Nietzsche, Foucault, Derrida gibi isimlere dayanan konstrüktivist akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Kuvvetli kognitivistler ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 15:

I. Fonksiyonel (teknik) spill-over II. Siyasi spill-over III. Kültürel spill-over IV. Toplumsal spill-over V. İşlenmiş (cultivated) spill-over Yukarıda belirtilen maddelerden hangileri neofonksiyonalizme göre entegrasyonu tanımlayan adımlar arasında yer almaktadır?

Soru 16:

I. Uluslararası rejimlerin işbirliğini kolaylaştırıcı sebeplerinden birisi de sözleşme maliyetlerini arttırmasıdır. II. Devletlerin işbirliğine açık olduklarını, çünkü rasyonel egoist oldukları için her birinin işbirliğinden doğacak mutlak kazancı önemsediğini savunurlar. III. Uluslararası sistemde devletlerarası işbirliğinin önündeki engelleri açıklamada “oyun teorilerine’’ başvurmaktadırlar. IV. İşbirliğine girecek ülkelerin karşı karşıya kaldığı en önemli sorun şöhret faktörüdür. V. Aldatılma korkusunun aşılmasında uluslararası örgütler çok önemli bir rol oynarlar. Neoliberallere ve neoliberal yaklaşıma göre yukarıda verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 17:

I. Devletlerin güç güdüsünden ziyade güvenlik güdüsüyle hareket etmelerine önem vermektedir. II. Agresif politikalar izlemek yerine ılımlı politikalar izlenmesi, devletlerin güvenliğini sağlamak için en iyi yoldur. III. Yapısal dönüştürücüler, devletlerin savunmacı veya saldırgan karakterde dış politikalar izlemesini etkilemez. IV. Devletler, güç arayışlarını güvenliklerini daha fazla arttırmak için büyütmektedirler. V. Devletlerin statükoyu desteklemesi gerektiğini öngörmektedir. Savunmacı realizme göre yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 18:

Anarşi kavramı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi karşılıklı bağımlılık yaklaşımının öncülerinden olan neoliberal kurumsalcılar arasında gösterilir?

Soru 20:

I. Pluralist sosyal yapıların varlığı II. Yeterli ekonomik ve endüstriyel gelişmişlik seviyesinde olunması III. Kültürel farklıklar bulunması IV. Katılımcılar arasında ortak ideolojik yaklaşımların bulunması V. Parlamenter demokrasinin varlığı Yukarıda belirtilen maddelerden hangileri Haas’ın Avrupa Topluluğunun dünyanın başka bölgelerinde de uygulanıp, model alınıp alınamayacağını incelerken entegrasyonun gerçekleşebilmesi için ortaya koyduğu koşullar arasında yer almaktadır?