Kuvvetli kognitivistler ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Odaklandığı konular, neoliberal ve realist kuramların göz ardı ettiği devlet çıkarlarının oluşum süreci ve bu süreçte bilgi, yorumlama ve öğrenmenin oynadığı rollerdir.
Aşağıdakilerden hangisinde Kyoto Çevre sözleşmesinin hazırlandığı ve yürürlüğe girdiği tarihler doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: B) 1997-2005
Realist kuramın uluslararası sistemin anarşik yapıya sahip olması ve ana aktörlerin devletler olması gibi bazı temel varsayımlarını paylaşsa da bu kuramdan rejimlerin uluslararası politikada oynadığı rol ve öneme dair görüşleriyle ayrıldığı kuramsal yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Neoliberal Yaklaşım
Kognitivistlerin kendi aralarında zayıf veya kuvvetli olarak ikiye ayrılmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Neoliberal ve realist kuramların rasyonel varsayımlarına yakın veya uzak duruşları
I. Şantaj yapma II. Rakibi yıpratma III. Rakibe dolaylı zarar verme Savaş Yukarıdakilerden hangileri saldırgan realizme göre devletlerin güç elde etme ve nispi kapasitelerini arttırma yollarından biridir?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
Zayıf kognitivistler grubunu zayıf kılan özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Diğer kuramları tamamlayıcı olma
I. Güvenlik ikilemi II. Yapısal dönüştürücüler III. Devletlerin sahip olduğu fiziki kapasiteler Yukarıdakilerden hangileri savunmacı realizmin temel varsayımlarından biridir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Ekonomi alanında başlayan fonksiyonel işbirlikleri ve ortak çıkarların oluşturduğu birlik inancıyla fiziksel ve zihinsel sınırların ortadan kaldırılması yöntemine verilen isim aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?
Doğru Cevap: D) Monnet yöntemi
……………. diğer insanlar adına hareket eden bireyler olarak da düşünmek mümkündür. Boşluğa gelmesi gereken tanım hangisidir?
Doğru Cevap: C) Amiller
Aşğıdakilerden hangisi saldırgan realizmin temsilcilerinden birisidir?
Doğru Cevap: E) John J. Mearsheimer
I. Ortak bilgi II. Maddi kaynaklar III. Eylemler Yukarıdakilerden hangileri sosyal yapıyı oluşturan unsurlar arasında yer almaktadır?
Bir alanda başlayan entegrasyonun (bütünleşmenin) ilgili diğer (komşu) alanlara da taşınması (yayılması) anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Spill-over
Aşağıdakilerden hangisi Joseph S. Nye’in ortaya koyduğu mekanizmaların entegrasyon potansiyelini olumlu etkileyebilmeleri için belirlediği koşullardan biri değildir?
Doğru Cevap: B) Üye devletlerin Avrupa Birliği üyeliğinin de olması
Büyük Güç Politikalarının Trajedisi kimin eseridir?
Doğru Cevap: A) John Mearsheimer
Anarşi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: C) Anarşi kuralsızlık durumudur.
"Kurala uymak ya da onları ihlal etmek, kural koymak ya da onları kaldırmak gibi kurallara ilişkin her türden davranıştır". Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Faaliyet
I. Bütünleştirilmiş güç II. Agresif niyetler III. Coğrafi yakınlık Statükoyu savunmak Yukarıdakilerden hangileri "tehdit dengesi teorisi" ne göre bir devletin algıladığı tehdit kaynakları arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: C) I, II ve III
I. Fonksiyonel (teknik) spill-over II. Siyasi spill-over III. Kültürel spill-over IV. Toplumsal spill-over V. İşlenmiş (cultivated) spill-over Yukarıda belirtilen maddelerden hangileri neofonksiyonalizme göre entegrasyonu tanımlayan adımlar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) I. II. V.
Aşağıdakilerden hangisi saldırgan realizme göre devletlerin güç elde etme yollarından biri değildir?
Doğru Cevap: B) Ilımlı politika izlenmesi