logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Amerikan Dış Politikası

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi 2010 Arap Baharı olaylarından sonra ABD'nin izlediği politikalardan biri değildir ?

Soru 2:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi 1967 yılında kurulan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) örgütünün üyesi olan bir ülke değildir?

Soru 3:

Türkiye ve Yunanistan'a yöneltilecek herhangi bir Sovyet etki kurma girişimine ve saldırısına ABD'nin her türlü imkânlarını kullanarak karşı koyma kararlılığını temsil eden doktrin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakiler arasında hangisi ABD yönetiminde ve kongresinde yürüttükleri lobicilik faaliyetleriyle en az etkiye sahiptir?

Soru 5:

ABD dış politika stratejileri tarihsel perspektifte kaç gruba ayrılır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Amerikan dış politikasının öncelikleri arasında yer almaz?

Soru 7:

16.-17. yüzyızllarda kurulması, Dini ibadet ve düşüncenin saf olması, Misyonerlik faaliyetlerine önem vermesi, Dindarların ekonomik faaliyetlere önem vermesi gerektiği, Yukarıdakilerden hangileri Püritenizm'in özellikleri arasında sıralanabilir?

Soru 8:

Sovyetler Birliği'nden kaynaklanabilecek tehditlere, tehdidin karakteriyle doğru orantılı bir karşılık verilmesi stratejisi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

Soru 9:

"Amerikan yönetimi, Arap-İsrail çatışmasını çözmeye yönelik girişimlerde bulunmakta, planlar hazırlamakta, bunun yanında İran’ın nükleer silahlanması, Suriye’nin terörizme desteği, Lübnan’daki iç savaş gibi kendi dönemlerinde öne çıkan bölge içi sorunlarla da ilgilenmektedirler." Yukarıdaki tarihsel bilgiyi dikkate aldığımızda ABD'nin izlediği Orta Doğu politikasını hangi düzeyde olduğunu söyleyebiliriz?

Soru 10:

Latin Amerika, bölgesel olarak uluslararası sistemde önemli bir yer tutmaktadır. Bakırdan petrole, uranyumdan altına, sahip olduğu doğal kaynaklar ve biyo-çeşitliliğin zenginliği aşağıdakilerden en çok hangisine neden olmuştur?

Soru 11:

Kolonileşme sürecinin başlangıcında askerler kısa zamanda büyük zenginlikler elde etme amacıyla Yeni Kıta’ya ayak bastılar. Onların bu hırsı ve aynı zamanda sahip oldukları teknik ve biyolojik bazı avantajlar aşağıdakilerden hangisine yol açmıştır?

Soru 12:

ABD’nin Soğuk Savaş döneminde karşılaştığı ilkesel ikilemlerden, Batı Avrupa ve Japonya ile ilişkileri ele alındığında yaşanan ikilem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Japonya 1854 yılında imzaladığı Yokohama Antlaşması ile hangi ülkeye "en çok gözetilen ulus" statüsü vermiştir?

Soru 14:

ABD’nin müttefiklerinin ABD’den alınan yardımları da kullanarak kendi bölgelerinde istikrarı sağlamaları ve Amerika’nın çıkarlarını korumaları doktrini aşağıdaki hangi başkanla anılmıştır?

Soru 15:

Watergate Skandalı, hangi başkan döneminde ortaya çıkmıştır?

Soru 16:

19. ve 20. yüzyılda Yahudilerin şahıslarına, mallarına, mülklerine ve dinî merkezlerine karşı Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen, büyük çaplı ölüm ve yıkımlara neden olan saldırılara ne ad verilir?

Soru 17:

"ABD dış politikasının sınırları dışındaki uluslararası sorunlardan uzak kalması ve kendi iç meselelerine dönmesi gerektiğini" aşağıdakilerden hangi yaklaşım ifade etmektedir?

Soru 18:

2003 yılında Avrupalı devletler tarafından AB'nin kendisine ait askeri karargahının olmasının önerildiği zirveye Amerikalı yetkililer tarafından ne ad verilmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ABD'yi yüksek özgüvenli bir devlet haline getiren faktörlerden biri değildir?

Soru 20:

Süveyş Kanalı hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?