ABD, kaç yılında Hawaii’yi vesayeti altına almış sonra da Pearl Harbor’u gelecekteki donanma üssü olarak yapılandırmaya başlamıştır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) 1887
Aşağıdaki ülkelerden hangisi AB'nin NATO'dan bağımsız hareket edebilecek ve kendi küresel arzularına hizmet edecek bir aktöre dönüşmesi yönünde tavır ve tutum içinde olmuştur?
Doğru Cevap: C) Fransa
Latin Amerika’nın kolonileşme süreci incelendiğinde verilen seçeneklerdeki ülkelerden hangisi kolonileşmeyi başlatanlardan biridir?
Doğru Cevap: D) Portekiz
ABD kamuoyunu, kabaca iki gruba ayırmak mümkündür. Bu gruplar aşağıdakilerden hangisinde tam ve doğru olarak ifade edilmiştir?
Doğru Cevap: E) İlgili/duyarlı ve ilgisiz/duyarsız
Obama döneminde Transatlantik ilişkileri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) AB’nin dış, savunma ve güvenlik konularında tek sesli hareket edebilecek bir aktöre dönüşebileceğine inanmamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi Nixon Doktri'nin kapsamını oluşturmaktadır?
Doğru Cevap: A) ABD’nin müttefiklerinin, ABD’den alacakları ekonomik ve askerî yardımla kendi savunmalarını kendilerinin üstlenmeleri, böylece kendi bölgelerinde Amerikan çıkarlarının ve bölgesel istikrarın korunmasını sağlamaları.
NATO’nun 1960’lı yılların sonunda kabul ettiği bir kavramdır. Sovyetlerden kaynaklanabilecek tehditlere tehdidin karakteriyle doğru orantılı bir karşılık verilmesi anlamına gelmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu kavramı açıklamaktadır?
Doğru Cevap: B) Esnek Mukabele Stratejisi
Aşağıdakilerden hangisi 1948-1960 döneminde ABD’nin Orta Doğu’da SSCB’ye yönelik politikasını en iyi şekilde tarif eden ifadedir?
Doğru Cevap: B) Bölgede askeri ittifaklar ağıyla Sovyet blokunun etrafında duvar oluşturmak
ABD'nin dünyanın çeşitli yerlerinde asker bulundurmak yerine buradaki müttefikler ile işbiriliği yapma politikasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Kıyısal dengeleme
ABD'nin1956 yılında izlediği politikalarla Avrupalıların Ortadoğu'daki etkisini azaltan olay aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Süveyş Krizi
ABD'de yasama gücü kime aittir?
Doğru Cevap: E) Kongre
ABD tarihinde ve hatta dünya tarihinde ilk defa görülen ve uluslararası ilişkiler disiplininin oluşumuna da kaynaklık eden bir dizi “idealist” öneriler bütününe ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Wilson İlkeleri
Bir toplumun bir başka devletin siyasi, ekonomik ve sosyal kontrolüne girmesine ne denir?
Doğru Cevap: B) Dekolonizasyon
I. Kamuoyunu şekillendirme II. Yasa yapma III. Savaş ilanı Yukarıdakilerden hangileri Kongre'nin ABD dış politikasında sahip olduğu görev ve sorumluluklar arasındadır?
Doğru Cevap: D) II ve III
Türkiye’nin NATO üyeliği hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Türkiye teşkilatın kurucu üyelerinden biridir.
"Amerikalı ‘Katoliklerin’ önemli bir kısmı, Franklin Roosevelt’in, aynı dini mezhepten olan ‘faşist’ İspanya hükümetine silah satışını önlemeye çalışmıştı. " Yukarıdaki örnek Amerikalıları Amerikan Dış Politikası konusunda harekete geçiren hangi faktöre örnektir?
Doğru Cevap: E) İdeolojik tercihleri ve öncelikleri
Versay Antlaşması ile Almanya, hangi adalardaki vesayetini Japonya’ya devretmiştir? I. Marshall II. Guam III. Mariana IV. Filipinler V. Caroline
Doğru Cevap: B) I.- III.- V.
Yeni yayılmacılık politikasının ilk halkasını aşağıdakilerden hangisi oluşturmuştur?
Doğru Cevap: A) Hawaiii Adaları
ABD hegemonyasının en açık örneklerinden biri olan "İri Sopa Diplomasisi" kavramı hangi ABD başkanı tarafından ortaya atılmıştır?
Doğru Cevap: A) Theodore Roosevelt
ABD dış politikasının uluslararası sistemdeki performansında ve başarısında rol oynayan faktörleri kaç gruba ayırabiliriz.Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru cevaptır?
Doğru Cevap: C) 2