logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Ekonomi Politik

Soru 1:

16.yüzyılın son üçte ikilik kısmında ve daha öncesinde aşağıda sıralanan ülkelerden hangisi dünyanın en zengin ülkesiydi?

Soru 2:

1930'lu yıllarda gümrük duvarlarının yükseltilmesinin, uluslararası ticaretin daralmasının ve "komşuyu zarara sokma" politikasının uygulanmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Türkiye'de "güçlü ekonomiye geçiş programı" hangi krizin ardından uygulamaya konulmuştur?

Soru 4:

Bir ekonomide işsizlik ve durgunluk sorunlarının birarada görülmesine ne ad verilmektedir?

Soru 5:

Türkiye'de yaşanan 2001 ekonomik krizinde doların bir gecelik artış oranı ne kadara yükselmiştir?

Soru 6:

I. Dış ticarete getirilen sınırlamalar II. Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler III. Kayıt dışı ekonominin boyutları IV. Mahkeme kararlarının yaptırım gücü Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir ekonominin özgürlük düzeyini belirleyen ölçütlerdendir?

Soru 7:

Uluslararası Ekonomi Politik (UEP) yaklaşımı, uluslararası aktörlerin faaliyetleri ve bu aktörler arasında meydana gelen karşılıklı etkileşimler üzerine yoğunlaşmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi UEP'nin incelediği temel aktörlerden biri değildir?

Soru 8:

Merkantilizm ve sömürgecilik hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Uluslararası Para Fonu (IMF) hangi yılda kurulmuştur?

Soru 10:

Uluslararası düzeyde taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların, devletlerin resmi yargı organları yerine, taraflarca belirlenen hakemlerce çözümlendiği uyuşmazlık çözüm yöntemine ne ad verilir?

Soru 11:

Dünyanın iki bloka ayrıldığını ve Sovyet-Amerikan mücadelesinin başladığını ilan eden siyasal öğreti hangi adla anılmaktadır?

Soru 12:

Fikri mülkiyet hakları İyi yönetişim İnternete erişim özgürlüğü Ekonomik özgürlükler Siyasi özgürlükler Yukardakilerden hangi/leri ülkelerin gelişmişlikleri karşılaştırıldığında yeni nesil göstergelerden biridir?

Soru 13:

19. yüzyıldan günümüze kadar devam eden döviz kuru sistemleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?

Soru 14:

G20 üyeleri ile diğer bazı ülkelerin bankacılık sektörü için bağlayıcı olmayan standartlar oluşturma amacıyla kurduğu forum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Hangisi farklılaştırıcı küreselleşmenin sonuçlarından biridir?