logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler

Soru 1:

“Devrim öncesi Fransa Krallığı’nın en parlak dö­nemleri 17. ve 18. yüzyıllardır. 1643-1715 arasın­da, çocukluk yılları dışında tahtı yöneten 14. Louis, Fransızların “Güneş Kral” diye adlandırdıkları ve mutlak iktidar sahibi bir simadır. Merkeziyetçiliğin ve mutlak monarşinin simgesi haline gelen “………….....…” deyişi ona aittir.” Yukarıdaki paragrafa göre boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 2:

Fikir, örgütlenme, haber alma ve muhalefet özgürlüğü kısıtlı olduğu veya bulunmadığı, yönetenlerin siyasal yetkeleri belirlemelerinin söz konusu olmadığı rejimlere ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdaki kuruluşlardan hangisinin merkezi Fransa'da değildir?

Soru 4:

Dünyada kitlesel siyasete ve onu hareketlendirmek için elzem olan siyasal partiye sahip olmayan bir otoriter rejimle yönetilen ülke hangisidir?

Soru 5:

"Bir siyasal olay, gelişme veya olgu farklı siyasal sistemlerde ortaya çıktığında (bağımlı değişken), onunla aynı anda veya onun hemen öncesinde bir bağımsız değişkenin değiştiği gözlemleniyorsa, o zaman bu bağımsız değişkenle, o olgunun (bağımlı değişkenin) bir uyuşması söz konusudur." önermesi hangi yaklaşıma aittir?

Soru 6:

Şimdiye kadar 27 kere değiştirilen ABD anayasasında değişiklik yapmak için Kongre'de kaç oyun kullanılması gereklidir?

Soru 7:

ABD İç Savaşı hangi tarihte yaşanmıştır?

Soru 8:

Amerikan Anayasasına göre hükümetin herhangi bir organında yer alan kişinin aynı anda başka bir organda görev almasının yasaklanmasının gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Beşinci Cumhuriyet anayasasıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Birleşik krallık hangi sistem ile yönetilmektedir?

Soru 11:

Beauce Ovası'nun Fransa için önemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden, hangisi siyaset bilimci R. Dahl'a göre poliarşik bir yönetimin gerçekleşmesi için gerekli koşullar arasında yer almaz?

Soru 13:

"Westminister tipi demokrasi" olarak da isimlendirilen İngiltere'nin siyasal sistemi modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal sistemlerde iktidar dağılımı içinde yer alan "üniter devlet" için en doğru ifadedir?

Soru 15:

Amerikan siyasal sistemindeki federalizm ilkesi uyarınca aşağıdakilerden hangisi elli eyaletten her birinde kendine ait olarak bulunmaz?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Birleşik Krallığın üyesi olduğu uluslararası oluşumlardan birisi değildir?

Soru 17:

Hangi toplumsal sınıf diğerlerinden daha sonra tanımlanmıştır? Batı toplumları feodalizmden kapitalizme geçerken daha önce köylü ile derebeyi arasındaki ilişki de önemini yitirmiş, yerine işçi ve kentli, orta sınıf işveren ilişkisi geçmiştir. Feodalizm için serf-efendi ilişkisi en önemli sosyo-ekonomik yapısal ilişkiyi oluştururken, kapitalizmde de proleterburjuva ilişkisi en önemli hal almıştır

Soru 18:

Kamu siyasetlerinin oluşturulmasında Fransız yönetiminin sık başvurduğu yöntemlerden biri de, “Bilgeler Kurulu” uygulamasıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu kurulun özelliklerinden biri değildir?

Soru 19:

ABD siyasi sisteminde yer alan çıkar grupları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Kral VIII. Henry'nin Britanya tarhindeki önemi nedir?