logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler

Soru 1:

Çoğunlukçu seçim sistemlerinin parti hükümetine, nispi temsile dayalı seçim sistemlerinin ise koalisyon hükümetlerine yol açtığını öneren siyaset bilimci kimdir?

Soru 2:

Yeniden seçilmesine rağmen, ikinci döneminin başlangıcında Watergate Skandalı sonucunda istifa etmek zorunda kaldığı için toplam 6 yıl görev yapan ABD başkanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

ABD'de üst üste üç dönem görev yapan ilk başkan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

ABD anayasasının Yüksek Mahkemeye verdiği yetki aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 5:

Fransız siyasal sisteminde yürütme organı kaç unsurdan oluşur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ABD Anayasasının kuvvetler ayrılığını güvence altına almasının temel yollarındandır?

Soru 7:

Karar alma sürecinde siyasal yapılar arasında karşılıklı etkileşimle ve hatta bağımlılıkla sağlanan bütün nasıl isimlendirilir?

Soru 8:

I. ABD 310 milyonluk nüfusuyla, Çin’den sonra dünyanın ikinci en kalabalık ülkesidir. II. ABD’nin kuzeyinde Kanada, güneyinde Meksika olmak üzere iki komşusu bulunmaktadır. III. ABD 1975 ile 2000 yılları arasında yıllık nüfus artış oranı %1’dir. IV. ABD ileri düzeyde sanayileşmiş bir ülke olup dünyanın en büyük ekonomisine sahiptir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 9:

“1870’lerin başında kurulan………….., Fransa’nın modern tarihinde en uzun ömürlü olan rejimdir ve …………………’nın başlangıcında Nazi ordularının önünde Fransız ordusunun yenilgisine kadar sürmüştür.” Yukarıda boş bırakılan yerler aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanır?

Soru 10:

I. OFST’de amaç tekil bir bağımsız değişkenin tek bir bağımlı değişken üzerindeki etkisini saptamak olmayıp, belirli bir düzenli ilişkiyi çok farklı toplumlarda da gözlemleyerek tüm siyasal sistemler için geçerli olabilecek önermelere ulaşmaktır. II. Çok benzer ülkelerde uygulanan farklı seçim sistemlerinin farklı hükümet tiplerine yol açmakta olduğu Maurice Duverger (1954) tarafından ortaya atılmıştır. III. Tek bir sistemin, örnek olay olarak (case study) adlandırılan bir yaklaşımla araştırılması da karşılaştırmalı siyaset araştırmalarında rastlanılan bir durumdur. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 11:

Britanya’nın Avrupa Birliğine üyelik başvurusunu veto eden ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Millet Meclisinin Cumhurbaşkanı tarafından fesih edilebilmesine ilişkin verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi karşılaştırma kavramının tanımıdır?I-Karşılaştırma zihinsel olarak farkında bile olmadan yapabildiğimiz, ancak bazen bilinçli olarak yaptığımız bir mantıksal çıkarsamadır.II-Karşılaştırmak içinde yaşadığımız çevre ve aile başta olmak üzere kurumlar içindeki yerimizi tanımlamak, anlamlandırmak ve değerlendirmek için hayatın başından itibaren yaptığımız bir davranıştır.III-Kendi cinsiyetimizi ve bunun toplumsal cinsiyet olarak anlamını, kendi kimliğimizi deri rengimizden başlayarak toplumda sahip olduğumuz kan bağlarını, hısımlık ilişkilerini, yaşadığımız yeri, o toprağı paylaşanlarla olan ilişkilerimizi, inançlarımızı da ancak karşılaştırma yoluyla toplumsal yaşantının içinde anlamlandırabiliriz.IV- O zaman kendimizi toplumda belirli bir konuma yerleştirebilmek, bir erkek veya kız öğrenci olarak tanımlayabilmek, bunun toplumsal anlamını kavrayabilmek ve ona göre başka erkek ve kız öğrencilere davranmak söz konusu olabilir.V- Siyaseti anlamlandırabilmek ve hatta anlayabilmek için karşılaştırma temel bir mantık yürütme sürecidir.

Soru 14:

Britanya ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Britanya'da 2010 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde hangi partiler koalisyon hükümeti kurmuştur?

Soru 16:

"Endüstri devrimi sonrası Batı Avrupa’da güçle­nen kapitalist ekonomiler dünyayı aralarında pay etmeye çalışan bir emperyalizm dönemini başlat­tılar. Böylece Asya, Afrika ve Latin Amerika top­raklarını paylaşma kavgaları ve oralarda oluşan yeni yönetimler ortaya çıktı." Bunlara verilen yönetimin adı aşağıdakilerden hangisdir?

Soru 17:

Karşılaştırmalı siyasette kullanılan Mill'in uyguladığı araştırma yöntemleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Fransa'ya komşu değildir?

Soru 19:

Çok benzer ülkelerde farklı seçim sistemlerinin farklı hükümet tiplerine yol açmakta olduğu kim tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 20:

Amerika Birleşik Devletleri’de 1861-1865 yıllarında yaşanan iç savaşın nedeni nedir?