logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler

Soru 1:

Amerikan hükümetine ait 1787’de yazılan, 1788’de onanan ve 1789’da yürürlüğe giren nedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kraliçenin görevlerinden ya da işlevlerinden biri değildir?

Soru 3:

Amerikan İç Savaşının tarafları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Amerikan siyasal sistemi birçok önemli özelliği bakımından diğer demokratik ülkelerden neden farklıdır? I. ABD’de Başkanın geniş yetkiye sahip olduğu başkanlık sistemi vardır. II. Seçim sistemi farklıdır. III. ABD’de yürürlükte olan dar bölgeli çoğunluk sistemi, İngiltere dışında, nisbi temsil sistemini tercih eden Avrupa demokrasilerinde nadiren kullanılmaktadır. IV. Birçok ülkede nisbi temsil, çok partili sistem ve koalisyon hükümetleri olmasına karşın, Amerikan siyaseti koalisyon yönetiminin hiç olmadığı iki partili sisteme dayanmaktadır. 15. IV. Politika yapımında meclis komitelerinin önemli rol oynaması ile Yüksek Mahkemenin büyük siyasi ve toplumsal anlaşmazlıkların çözümünde yetki ve güç sahibi olması

Soru 5:

ABD'nin politika yapıcı ana kurumlarından biri olan Kongre ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

1861 ile 1865 yılları arasındaki iç savaş sürecinde yaşanan gerginlik 1860’da kölelik karşıtı olan hangi başkanın seçilmesiyle doruk noktasına çıkarak güneydeki ayrılıkçı hareketi güçlendirmiştir?

Soru 7:

Fransız Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı bu makama kaç kez seçilebilir?

Soru 8:

Birbirine çok benzeyen ülkeleri belirli bir zaman aralığında gözleyerek toplumsal bir olgunun siyasal sonuçlarını araştırma yöntemi hangi seçenekte yer almaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinde Fransa’nın temel gelir kaynakları doğru olarak verilmiştir? I.Fransa tarım alanında zengindir. II.Zengin doğalgaz kaynaklarına sahiptir. III.Fransa, ileri sanayi ülkelerinden biridir. IV.Kozmetik alanında oldukça zengindir. V. Kadın ve erkek giyiminde çoğu zaman önderlik eden bir ülkedir.

Soru 10:

Özelleştirmelerle liberal piyasa ekonomisini hayata geçiren başbakan hangi partinin başkanıdır.

Soru 11:

Fransızların “Güneş Kral” diye adlandırdıkları ve mutlak iktidar sahibi bir sima olan 14. Louis hangi yıllar arasında tahtı yönetmiştir?

Soru 12:

Bu kişiler siyasal iktidarın değişimiyle göreve gelmez ve görevlerini kaybetmezler. Liyakatle (merit) hizmet ettikleri sürece iktidar olan partinin değil, Birleşik Krallığın çıkarlarına hizmet ederler. Onun için bu rolü oynayan kişilere sürekliliğe vurgu yapmak üzere “permanent secretaries” adı verilmiştir. Bu kişilere ne ad verilir?

Soru 13:

1870 ile 1920 yılları arasındaki 2. göç dalgasında daha çok hangi ülkelerden göçmenler ABD'ye gelmişlerdir?

Soru 14:

ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'in  işsizler için istihdam olanağı sağlayan kamu projeleri yoluyla ekonomik iyileşmeyi hedefleyen programı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

“Mill’in yöntemine göre bir si­yasal olay, gelişme veya olgu farklı siya­sal sistemlerde ortaya çıktığında (bağımlı değişken), onunla aynı anda veya onun hemen öncesinde bir bağımsız değişke­nin değiştiği gözlemleniyorsa, o zaman bu bağımsız değişkenle, o olgunun (bağımlı değişkenin) bir uyuşması söz konusudur.” Yukarıdaki paragrafta,  Karşılaştırma Yöntemine göre Mill’in hangi yönteminden bahsetmektedir?

Soru 16:

Karşılaştırmalı siyaset konusundaki ilk araştırmalar kim tarafından gerçekleştirilmiştir?

Soru 17:

Mill’in önerdiği yöntemlerden uyuşma yöntemine benzer bir biçimde olgu ile onun siyasal sonuçlarının var olup olmadığını görgül (ampirik) olarak saptamak için ne yapılmalıdır?

Soru 18:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Fransa'ya komşudur?

Soru 19:

İngiltere'de İşçi Partisi'nin 1980'lerden sonra benimsediği ve "Üçüncü Yol" olarak bilinen , "New Labour" politikalarının temel özelliklerinden bir tanesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

İktidar kullanımı için oluşturdukları tasarımları merkezde iktidarı yoğunlaştıran, tek ve standart uygulama olan mutlak eşitlik esasına göre kural, yasa, yönetmelik v.b. siyasal kararlar üreten ve düzenlemeler yapan kuruma ne ad verilir?