logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İnsan Hakları ve Demokratikleşme Süreci

Soru 1:

1950 yılında İkinci Dünya Savaşı sonunda savaşı nedeniyle yerlerinden edilmiş Avrupalılara yardım etmek amacıyla ‘geçici’ bir süre için kurulan ama sonra dünya çapında zorunlu göçle yerlerinden edilenlere yönelik yardım düzenleyen bir kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

İnsan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik bir diplomasi aracı olarak ihlalci devlete karşı uygulanan ekonomik yaptırımlara getirilen temel eleştiri aşığıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

John Locke hakkında belirtilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 4:

Irk, din, milliyet, sosyal ve siyasi bir grup üyeliği nedeniyle uyruğunda bulunduğu ülkede hayatı tehlikede olduğu için ülkesini terk eden ve bu nedenlerden dolayı ülkesine dönemeyen kişiye ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi intibak ettirici tanınma haklarından biridir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi mülteci sorunun oluşmasına neden olan başlıca etmenlerden değildir?

Soru 7:

BM Sözleşmesi, Amaç ve İlkeler 2/7. Madde'de "İşbu Anlaşma'nın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler'e herhangi bir devletin kendi iç yetki alanına giren konulara yetki vermediği gibi üyeleri de bu türden konuları işbu Anlaşma uyarınca bir çözüme bağlamaya zorlayamaz..." denmiştir.Bu maddeye karşın,I. Uluslararası Hukuk alanındaki gelişmelerII. Devletlerin bizatihi gösterdiği çabalar III. STK'ların etkin biçimde rol almasıIV. Yaşanan ekonomik krizlergibi durumların hangisi ya da hangileri İnsan Hakları kavramının BM Sözleşmesi'nde anılan kapsamdan çıkıp uluslararası bir konu olmasında doğrudan etkili olmuştur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ile birlikte demokrasi, insan hakları, hukuk üstülüğü ve azınlıkların korunmasının güvence altına alınması Avrupa Birliği üyeliliğinin şartları arasına eklenmiştir?

Soru 9:

İnsani müdahale adına uluslararası bir askeri harekatın veya benzeri bir güç kullanımının söz konusu ülkede insan hakları pratiğine yararlı değil zararlı olacağı fikri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Kendi ülkesinde yaşam hakkı tehdit edilen, ülkesinden göçe zorlanan kişilere ne denir?

Soru 11:

Uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden gelişmelere karşı tedbir almakla yetkili ve görevli olan kuruluş hangisidir?

Soru 12:

Bilinmeyen bir tarihte, bireyler arasında yapılan ve örgütlenmiş toplumu ya da devleti ortaya çıkaran gönüllü anlaşma aşağıdaki kavramlardan hangisiyle anılmaktadır?

Soru 13:

Savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan ve merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde olan uluslararası daimi mahkemenin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Boyunduruk altında bulunan bir halkın kendi kaderini kendi tayin edebilmesi için aşağıdakilerden hangi boyutların gelişmesi gerekir?

Soru 15:

Bilimin ve tıbbın kötüye kullanılması ihtimaline karşı insanın temel özelliğini oluşturan insan onurunu korumayı amaçlayan haklara ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası ilişkilerin devlet temelli yapısının,  insan haklarının uluslararasılaşmasıyla çelişmesine neden olarak gösterilmektedir?

Soru 17:

İnsan haklarının kapsamı, toplumsal yaşamın şartları değiştikçe ve farklılaştıkça genişlemiştir. Dördüncü kuşak olarak anılan insan haklarıyla aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilendirilmektedir?

Soru 18:

Aşağıda verilenlerden hangisi negatif statü hakları içerisinde yer alır?

Soru 19:

Devletlerin sosyal, siyasi ve hukuki alana daha fazla müdahale etmeleriyle sağlanan haklar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Magna Carta Libertatium belgesinin en önemli özelliği nedir?