logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İnsan Hakları ve Demokratikleşme Süreci

Soru 1:

Avrupa Konseyi hangi yıl kurulmuştur?

Soru 2:

Eski Çağ'da insan hakları düşüncesinin gelişimi hakkında hangisi doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi hakların özel bir grubunu ifade eden insan haklarını diğer haklardan ayırt eden niteliklerden değildir?

Soru 4:

İnsan haklarıyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 5:

Sözleşmeye taraf ülkelerin vatandaşlarının savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçlara karışması durumunda bunları ilgili devletin izni olmadan doğrudan yargılama ve cezalandırma yetkisine sahip kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

18 Mayıs 1954’te Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni onaylayan, 28 Ocak 1987’de de bireysel başvuru hakkını tanıyan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

İç savaşlar Dinsel çatışmalar Sınır değişimleri Yukarıdakilerden hangisi/hangileri mülteci akışının başlıca nedenlerindendir?

Soru 8:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 9:

Klasinger gibi realist diplomatlar ve politikacılar tarafından tercih edilen ve diplomasinin geleneksel tarzını korumanın gereğine inanılan diplomasiye ne ad verilir?

Soru 10:

'BM Sözleşmesi, Amaç ve İlkeler 2/7. Madde; ‘İşbu Antlaşma’nın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler’e, herhangi bir devletin kendi iç yetki alanına giren konulara müdahale yetkisi vermediği gibi, üyeleri de bu türden konuları işbu Antlaşma uyarınca bir çözüme bağlamaya zorlayamaz; ancak, bu ilke, VII. Bölüm’de öngörülmüş olan zorlayıcı önlemlerin uygulanmasını hiçbir biçimde engellemez’. Yukarıda yazılı ifade aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

Soru 11:

İnsan haklarının evrenselliğine yönelik itirazları açısından insan haklarının göreceliliği yaklaşımı için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

İnsan haklarının kaynaklarından biri olan "doğal hukuk" ile ilgili olarak hangisi söylenemez?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı sonrası uluslararası hukuk alanında atılan adımlar ve uluslararası insan hakları sözleşmelerinin doğrudan sonucudur?

Soru 14:

Kendi kaderini tayin hakkı hangi sözleşme ile evrensel bir hak hâline gelmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, insan haklarının evrenselliğine karşı çıkan kültürel rölativizmin argümanlarından biri değildir?

Soru 16:

Uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden gelişmelere karşı tedbir almakla yetkili ve görevli olan kuruluş hangisidir?

Soru 17:

Doğal hukukun bir gereği olarak yöneticilerin astlarına adil davranması gerekmesi, doğal hukukun aşağıda verilen özelliklerinden hangisi ile ilgilidir?

Soru 18:

Uluslararası Af Örgütü’nün merkezi neresidir?

Soru 19:

'İnsan hakları, dış politika yapımının bir konusu olarak benimsendiğinde, bu politikayı yürütecek bazı araçların mevcut olduğu görülür.' Aşağıdakilerden hangisi bu araçlardan biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kültürel rölativist tezlerden biri değildir?