logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan Hakları ve Demokratikleşme Süreci

Soru 1:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde 18. yüzyılda İngiltere’de avam kamarasının üye sınıflarından biri yer almaktadır?

Soru 2:

Bir siyasal toplumda tüm bireylerin yerel ve ulusal düzeyde siyasal yöneticileri seçme ve her türlü eylemleri ifade etmesine ne ad verilir ?

Soru 3:

Özgürlük olgusu ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenebilir?

Soru 4:

1931’den 1936’ya kadar olan dönemde 15 hükûmetin kurulduğu. 1936’da sol partilerin seçim ittifakıyla kurulan Halk Cephesi’nin seçimi kazandığı, ardından gerçekleşen başarısız darbeyle birlikte üç yıl süren iç savaşın başladığı Avrupa ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Siyasal süreçlere katılımın insanın karakterini geliştireceğini, bireyin var oluşunu gerçekleştirmesine katkıda bulunacağını ileri süren demokrasi anlayışına ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir siyasi düzenin tanınma ve kabul görme ehliyetidir?

Soru 7:

Dördüncü kuşak haklar hakkında hangisi doğrudur?

Soru 8:

Tek veya çok üyeli bir seçim bölgesinde oyların çoğunluğunu alan partinin bütün vekillikleri kazandığı sisteme ne ad verilir?

Soru 9:

İnsan haklarının uluslararası politikanın ilgi alanına dahil edilmesine karşı ileri sürülen ‘karışmazlık ilkesi’ne istisna teşkil eden durum olarak aşağıdakilerden hangisi ileri sürülebilir?

Soru 10:

Müzakereci demokrasinin en temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İlliberal demokrasi kavramı kim tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 12:

1215 tarihli Magna Carta İngiltere siyasi tarihinde neyi başarmıştır?

Soru 13:

Batı’daki demokratikleşme süreci aşağıdakilerden hangisi ile dünyanın diğer bölgelerine örnek bir tecrübe teşkil etmektedir?

Soru 14:

İki savaş arası dönemde demokrasinin çöküşüne ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Bir toplumda seçkin bir yere sahip olan ve soy itibariyle diğer insanlardan farklı ve ayrıcalıklı özellikleri taşıdığı varsayılan kişilere ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi demokratik istikrar problemine çözüm olarak batılı siyaset bilimciler tarafından geliştirilen "oydaşmacı demokrasi" yaklaşımının ilkelerinden değildir?

Soru 17:

Aşağıdaki oy verme ilkelerinden hangisi, gerçek anlamda bir siyasi katılımı sağlamaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası insan hakları rejiminin Avrupa tarafından yapılandırılan aktörlerinden biri değildir?

Soru 19:

Eski Yunan’da kamusal makamlarda görev almaya ilişkin, I. Görev süresinin bir yılla sınırlı olması, II. Her makama seçimle atama yapılması III. Bir kişinin birden fazla kez seçilememesigibi yargılardan hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Robert Dahl'in "asgari usuller" olarak adlandırdığı prensip ve uygulamaların en temel olanlarından biri değildir?