logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Strateji ve Güvenlik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi "kim için güvenlik" sorusunun cevabı olabilir?

Soru 2:

İki veya daha fazla egemen devlet arasında güvenlik işbirliği için yapılan formel ve informel düzenleme” olarak tanımlanan kavram hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi 1980’lerde Stratejik Çalışmalara alternatif olarak doğan yaklaşımlar arasında yer almaz?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin Soğuk Savaş sonrasında benimsediği ve ülkenin aynı anda iki bölgede savaşırken, içten gelecek saldırılara karşı da hazırlıklı olmasını ifade eden stratejidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi soğuk savaş sonrası dönemde Avrupa Birliği’nin güvenlik politikalarından biri değildir?

Soru 6:

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, ABD ve SSCB arasında gelişen düşmanca ilişkileri ve ideolojik çatışmayı tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

8 Aralık 1991’de SSCB’nin dağılması üzerine Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya devlet başkanları tarafından kurulmuş ve Merkezi Minsk’te olan bu siyasal ortaklığın mevcut üyeleri Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya ve Tacikistan’dır. Yukarıda bahsedilen uluslararası ortaklığın adı nedir?

Soru 8:

Eksik ve yararlı yönleri göz önünde bulundurulduğunda aktörler açısından oyun teorisinden beklenecek olan aşağıdakilerden hangisi değildir?

Soru 9:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi "Blietzkrieg" stratejisini uygulamış olan ülkedir?

Soru 10:

Terörist grup ve eylemlere destek veren devletleri caydırmak yoluyla terörü caydırmak aşağıdaki hangi tanımlamayı ifade etmektedir?

Soru 11:

Bağdat Paktı hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 12:

Stratejik Çalışmaların altın çağını başlatan kitlesel karşılık stratejisinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Oyun teorisinin iktisat biliminden ödünç aldığı ve oyunların temelini oluşturan varsayım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Buzan ve Ullman’ın yerleşmiş geleneğe karşı çıkan yazarlar olarak betimlenmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Devletleri hırs sahibi, açgözlü birimler olarak ele alıp, tüm devletlerin hedefinin daha fazla güç elde etmek ve bu uğurda karşı tarafı boyunduruk altına alarak güçlerine güç katmak olduğunu iddia eden yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Materyal ya da objektif tehditlerle ölçülen objektif güvenliğin tarih, normlar, algılamalar ve ilişkiler (dostluk-düşmanlık gibi) süzgecinden geçirilmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki isimlerden hangisi Geleneksel İnşacı yaklaşımın en önemli temsilcisi ve The Culture of National Security başlıklı kitabın da yazarıdır?

Soru 18:

“Bir sistemdeki devletler arasında hiçbir devletin ya da var olan ittifakın başat güce sahip olamayacağı şekilde gücün dağılımı “ olarak ifade edilen kavram hangisidir?

Soru 19:

Kültür, inanç, fikir, norm ve kimliğin devlet davranışları üzerindeki etkisini inceleyen; tehditlerin askeri boyutuna odaklanan ve özellikle ABD’de pozitivist yöntemlerle çalışılan, başlıca temsilcisi The Culture of National Security başlıklı eseriyle Peter J. Katzenstein olan güvenlik teorisi  yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi bir sistemdeki devletler arasında hiçbir devletin ya da var olan ittifakın başat güce sahip olamayacağı şekilde gücün dağılımını ifade eder?