logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Strateji ve Güvenlik

Soru 1:

Dorff’a göre ekonomik, ekolojik ve toplumsal konular önemli sorunlardır ancak bunlar güvenlik tehdidi niteliği taşımazlar. Sadece askeri sorunlarla ilişkili olmaları halinde güvenlik sorununa dönüşebilirler. Bu duruma uygun örnek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

1996 yılında Kardak Krizi hangi iki ülke arasında yaşanmıştır?

Soru 3:

Aşağıdaki teorilerden hangisi her şeyin güvenlik sorunu olarak algılanmasına karşıdır?

Soru 4:

Kavramların oluşturulması ve bu kavramların pratiğe uyarlanması açısından, ABD kökenli teorilerden farklı olarak Avrupa kökenli güvenlik teorilerinin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

1983’te ABD Başkanı Ronald Reagan, uzayda kurulan füze savunma sistemi projesi ile SSCB’nin füzelerinin ABD’ye ulaşmadan önce yok edileceğini belirtmiştir. Buna göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisi doğrudur?

Soru 6:

Stratejik Çalışmaların mevcut durumuyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Realizmin tehdit tanımı içinde aşağıdakilerden hangisi kabul edilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Barry Buzan tarafından ortaya atılan beş güvenlik sektörü yaklaşımında ele alınan kategorilerden değildir?

Soru 9:

Liddell Hart'ın strateji anlayışını diğer düşünürlerden ayıran en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Batı-merkezli güvenlik kavramsallaştırmasına karşı çıkarak, Üçüncü Dünyanın güvenlik dinamiklerinin farklı teorik açıklamalar gerektirdiğini iddia eden güvenlik teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Bilgi felsefesi olarak tanımlanan ve bilgiye nasıl ulaşılacağı konusundaki ilke ve yollara işaret eden bir felsefe dalına ne ad verilir?

Soru 12:

Steve Smith 1999 tarihli makalesinde, geleneksel akım dışında kalan belli başlı teorileri yedi başlık altında toplamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu teorilerden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdaki savaşlardan hangisinde strateji ve savaşın gidişatı açısında devlet adamlığı önem kazanmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Buzan'ın güvenlik sektörleri yaklaşımından, devletlerin örgütsel istikrarı, hükümet sistemleri ve onlara meşruiyet veren ideolojilere  ilişkindir?

Soru 15:

Aşağıdaki yazarlardan hangisi güvenlik çalışmaları alanının askeri güç kullanımı, kullanım tehdidi veya denetimi ile sınırlı tutulmasını iddia etmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği’nin dağılması ve iki kutuplu düzenin sona ermesiyle Uluslararası İlişkiler disiplininde başlayan değişimin Güvenlik Çalışmaları alt-disiplini bakımından yol açtığı sonuçlardan biri değildir?

Soru 17:

Bir devletin koruduğu müttefik devlete karşı düşmanca davranışları caydırma genişletilmiş caydırıcılık olarak adlandırılmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi genişletilmiş caydırıcılığa örnektir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisinin Stratejik Çalışmaların incelediği konulardan bir olmadığı söylenebilir?

Soru 19:

1986’da imzalanıp, 1987’de yürürlüğe giren bu metinle esas itibarıyla Avrupa iç pazarının (malların, hizmetlerin, kişilerin, sermayenin serbest dolaşımının sağlandığı ve iç sınırların kaldırıldığı alan) oluşumu öngörülmüştür. Söz konusu bu metin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki yazarlardan hangisi Kopenhag Okulu güvenlik teorilerinin oluşmasında önemli rol oynamaktadır?