logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Politika 1

Soru 1:

I. Liberal teoriler çokuluslu şirketlerin barışa olan hizmetlerini vurgularlar II. Lenin'e göre çokuluslu şirketler sermayenin küresel tekelleşmesinin aracıdır. III.Çokuluslu şirketler üç grup altında incelenir. IV. Uluslararası çokuluslu şirketler bir merkeze bağlı olmakla beraber, ortakları çok farklı devletlerin vatandaşlarıdır ve birden fazla devlette faaliyet gösterirler V. Çokuluslu şirketler uluslararası politikayı etkileme gücüne sahiptir Çokuluslu şirketler ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 2:

Uluslararası örgütlerde yürütülen çok taraflı diplomasi, diplomasi türlerinden hangisidir?

Soru 3:

Uluslararası sistem, aşağıdaki olaylardan hangisinin bir sonucu olarak evrilerek günümüzdeki şekline bürünmüştür?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi BRICS Devletlerinden biri değildir?

Soru 5:

Ülkeler, sorun yaşadıkları bir ülkeden ithal ettikleri belli bir malın ya da ithal edilen tüm malların alımını durdurarak o ülkeyi cezalandırma yolunu seçebilirler. Bu durumda başvurulan dış politika aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Tarihte sürekli görev yapan ve geçici olmayan (mukim) elçi örnekleri Avrupa'da ilk defa hangi ülkede görülmüştür?

Soru 7:

II. Dünya savaşında Almanların geliştirdiği hızlı, ani ve beklenmedik savaş yöntemine ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Buzan tarafından geliştirilen hangi kavram, nasıl ki uluslararası politikada bir üst otoritenin yokluğundan kaynaklanan bir anarşi varsa; belirli bir bölgede de bir bölge lideri olmamasından kaynaklanan bir anarşinin varlığını ifade eder?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan siper savaş mantığına karşı II. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın geliştirdiği bir savaş doktrinidir?

Soru 10:

Bir malın üretiminin yalnızca bir firma tarafından yapılması ya da bütün piyasaya sadece bir firmanın hakim olması durumuna verilen ad nedir?

Soru 11:

ABD ve SSCB liderlerinin, uluslararası politikada bir yanlış anlamadan doğabilecek çatışma riskini sıfıra indirmek için, doğrudan iletişime geçecekleri bir telefon sistemini kurdukları antlaşmaya verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Laik ve dini otoriteler arasındaki savaşlara son noktayı koyan ve laik otoritelerin zaferini ilan eden tarihsel antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

16. yy.ın ortalarında, kendisi de bir diplomat olan ve Realist düşünceye damgasını vuran ve Prens adlı eserin sahibi kimdir?

Soru 14:

III. Dünya ülkelerinin fakirliğinin sebepleri ile ilgilenen teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Uluslararası sistemi Neoliberaller gibi 'anarşik ve ülkeler üstü bir güç bulunmayan sistem' olarak hangi gurup düşünürler yorrumlamıştır?

Soru 16:

Modern anlamda ilk uluslararası sistemin oluşumu aşağıdakilerden hangisi ile başlatılmaktadır?

Soru 17:

İlk olarak 1962 yılında ABD ile SSCB arasında Küba Füze Krizi sırasında kullanılan özellikle güçlü devletler tarafından sıklıkla başvurulan diplomasi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Osmanlı İmparatorluğu mukim büyükelçilik uygulamasına kaç yılında geçmiştir?

Soru 19:

I- Liderlerin kişisel özellikleri II- Coğrafi ve topografik faktörler III- Ulusal özellikler IV- Rejim türü V- Kamuoyu ve medya Yukarıdakilerden hangisi/leri dış politikayı etkileyen bireysel düzey faktörlere örnek verilebilir?

Soru 20:

Avrupa Konseyi kaç yılında kurulmuştur?