logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Politika 1

Soru 1:

I. Dünyayı anlamamız için öncelikle kapitalizmin yarattığı temel ekonomik ve sosyal güçleri anlamamız gerekmektedir II. Devletler ve kurumlar, öncelikle evrensel kapitalizmi desteklemede yerine getirdikleri işlevler açısından incelenmelidir III. Tüm bilgi ideolojiktir. Bilgi belli sosyal grupların değerlerinin, fikirlerinin ve özellikle de çıkarlarının bir yansımasıdır. IV. Siyasi eylem yoluyla bireyler var olan yapılara meydan okuyabilirler Yukarıdakilerden hangisi eleştirel teorinin varsayımları arasında yer alır?

Soru 2:

ABD ve SSCB arasında 1972 yılında imzalanan ama SSCB’nin Afganistan’ı işgali nedeniyle yürürlüğe giremeyen antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Az gelişmişliğin sebebinin kapitalist ekonomik yapı olduğunu vurgulayan Dünya Sistemleri Teorisini geliştiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sistem kavramı ile ilgili yanlış bir ifadedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi devletlerin yaşamsal amaçlarındandır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 'iyi bir diplomatın iyi bir yalancı olması gerektiğini söyler' ?

Soru 7:

Ulusal güvenlikten farklı olarak her devletin diğer devletlerin güvenliği için aktif rol oynayacağı bir küresel güvenlik sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bodin'e göre egemenliğin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi diplomasi türlerinden biri değildir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi dış politikayı etkileyen faktörlerden siyasi yapıya ilişkin kuramlar arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Devlet egemenliğinin tanımlanması ve sınırlandırılması konularında uluslararası hukuk ilkelerinin gelişmesine katkıda bulunan temel düşünür kimdir?

Soru 12:

I- ABD'nin İran'da Mussadık Rejimini düşürmesi II- ABD'nin Guatemala hükümetini devirmesi III- ABD'nin Irak'ı işgali IV- NATO'nun Libya'ya müdahalesi V- AB'nin Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulaması Yukarıdakilerden hangisi/leri devletin dış politika araçlarından gizli eylemler ve silahlı müdahale türüne örnek olarak verilebilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş sonrası yeni güvenlik anlayışları konusunda çalışan Barry Buzan, Ole Waever gibi düşünürlerin akademik çalışmaları ile anılmaya başlamış ve bu çalışmalar 2008 yılında CAST isimli bir enstitü sayesinde kurumsal bir kimliğe kavuşmuştur?

Soru 14:

Kendi ülkesi içinde egemenlik yetkisini kullanamayan devletlere ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Diplomasi temsilcilerinin görev yaptığı ülkelerde sahip oldukları ayrıcalıklardan biri değildir?

Soru 16:

Devletlerin pek çok kanaldan birbirlerine bağımlı hale geldiklerini ve bunun da savaşların çıkmasını engellediğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

16.yy.'da yaşamış bir diplomat olan N. Machiavelli 'Prens' adlı eseri ile  diplomaside hangi görüşün bir ütopya olduğundan bahsetmiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi neorealistlerin uluslararası sisteme dair teorilerini ifade eden kavramdır?

Soru 19:

'Vatandaşlar kitle hâlinde yasalara uymayı reddeder, yasaları bilinçli olarak ihlal eder; ancak kesinlikle polise veya orduya fiziksel olarak direnmez ve şiddet kullanmaz.' Tarihte bu yöntemi ilk uygulayan kişi-yöntemin adı-gerçekleştiği yer eşleştirmelerinden hangisi doğru verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdaki dönemlerin hangisinde diplomasi profesyonel bir mesleğe dönüşmüştür?