logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Politika 1

Soru 1:

Devletlerin gücünü devamlı olarak arttırmak istemesinin çok akıllıca bir strateji olmadığını, eğer devletler çok fazla güç kazanma çabası içine girerlerse sistemin onları cezalandıracağını  savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Büyükelçinin bulunmadığı durumlarda ona vekalet eden diplomata ne ad verilir?

Soru 3:

II. Dünya Savaşı'nda oluşturulan ve Mihver Devletler olarak adlandırılan askeri ittifaka katılan ülkeler aşağıdakilerden hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Kapitalist sınıfın yönetimini çalışan sınıfa fikirler ve ideolojiler yoluyla benimseterek devam ettirmesine ne ad verilir?

Soru 5:

Peloponnesian Savaşı'na taraf devletler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İlk olarak 1962 yılında ABD ile SSCB arasında Küba Füze Krizi sırasında kullanılan yönteme özellikle güçlü devletler tarafından sıklıkla baflvurulan Diplomasi biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Rasyonel karar alma modeli ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz ?

Soru 8:

Dış politikada karar vericilerin amaçları ve alternatif eylemleri belirleme aşamalarını, karar alma sürecinde rol alan kurumlara bıraktığı karar alma modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Dağınık halde bulunan kuralların bir araya getirilerek numaralandırılması ve bir metin haline getirilmesine ne ad verilir?

Soru 10:

I. Devlet başkanı II. Başbakan III. Dışişleri Bakanı IV.  Meclis Başkanı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri diplomatik temsil için yetki belgesine ihtiyaç duymayanlardandır?

Soru 11:

Misyon şefi görev yapacağı devlete gitmeden önce, gidilecek devlete bu kişinin adı bildirilir. O devletten gelen olumlu yanıta verilen isim aşağıdakierden hangisidir?

Soru 12:

Savaş konusunda yapılan akademik çalışmalar için verilebilecek ilk örneğin, yazarı ve kitabı hangi seçenekte doğru eşleştirilmiştir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası sistemin işleyişinde doğal kaynakların önemi ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi dış politikayı etkileyen bireysel düzeydeki faktörler arasında yer almamaktadır?

Soru 15:

Eski Yunan’dan çok önceleri, Chou Hanedanlığı (M.Ö. 1027-221) döneminde oluşturulmuştur. Bu fikirler daha sonra, M.Ö 6. yy. da kim tarafından tekrar ifade edilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi fetih ile toprak kazanmayı ortadan kaldırmıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden biri değildir?

Soru 18:

I. Yapı II. Birbirleriyle etkileşim içinde olan birimler III. Devletlerin kapasiteleri Neorealist yaklaşımın “sistem” tanımlamasında yukarıdaki unsurlardan hangileri yer almaktadır?

Soru 19:

Savaş sonrası dönemde mevcut statükodan rahatsız olan devletler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Tarihte imzalanmış ilk barış antlaşması olan Kadeş antlaşması hangi ülkeler/ medeniyetler arasında imzalanmıştır?