logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası İlişkilere Giriş

Soru 1:

Yunanistan 1974 yılında hangi gerekçeyle NATO’nun askeri kanadından çıkmıştır?

Soru 2:

Amerika Birleşik Devletleri hangi yılda bağımsızlığını ilan etmiştir?

Soru 3:

“Üye ülkelerden birinin en çok kayırdığı ticaret ortağına herhangi bir gümrük vergisi indirimi ve formalite kolaylığı sağlaması durumunda, bu ayrıcalığın otomatik olarak diğer üye ülkeleri de kapsaması” hangi kuralın içeriğidir?

Soru 4:

1970’lere kadar siyasal ekonomi ve uluslararası ilişkiler konusunda varolan literatürde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 5:

Uluslararası adalet divanın merkezi hangi şehirdedir?

Soru 6:

Birbirlerine coğrafi olarak yakın ülkelerin girdikleri iş birliği ilişkileri hangi tanımla ifade edilmektedir?

Soru 7:

1870-1914 arasında uygulanan ve uluslararası ödeme sisteminde altının sabit döviz kuru olarak kabul edildiği döneme ne ad verilmektedir?

Soru 8:

Bir devletin uluslararası sistemde tanınması için 1933’te kabul edilen Montevideo Sözleşmesine göre gerekli olan 4 yasal koşuldan birisi değildir?

Soru 9:

Gümrük kurallarıyla ithalatı sınırlayıp ihracatı arttırmayı hedefleyerek, değerli maden birikimini amaçlayan ve zenginlikle güç kazanma peşinde olan temel uluslararası siyasal ekonomik görüş hangisidir?

Soru 10:

Hangisi AB’ye tam üye bir ülke değildir?

Soru 11:

Temmuz 1944’te ABD’de 44 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Konferansta, II. Dünya Savaşı sonrası yeni uluslararası para sisteminin esaslarını içeren hangi anlaşma imzalanmıştır?

Soru 12:

Birleşmiş milletler örgütü hangi hedefler doğrultusunda kurulmuştur?

Soru 13:

Avrupa ülkelerine dünya sahnesinde kaybetmiş oldukları gücü yeniden kazandırabilmek için öngörülen yeni birleşme modelini kim sunmuştur?

Soru 14:

Birleşmiş Milletlerin inisiyatif almasına rağmen halen çözüme kavuşmamış olan iki uluslararası sorun hangisinde bir arada verilmiştir?

Soru 15:

AB Müktesebatı teriminin anlamı aşağıdaki hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 16:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi 1995’te Avrupa Birliği’ne üye olmuştur?

Soru 17:

I. Ekonomik küreselleşmenin duraksaması II. Soğuk savaşın bitmesi III. Kimlik siyasetinin yaygınlaşması IV. İslam karşıtı söylemlerin güçlenmesi Yukarıdakilerden hangileri Sovyetler Birliği’nin çökmesinin neden olduğu sonuçlardandır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi modern bir devletin dört temel özelliklerinden birisi değildir?

Soru 19:

Ulusal egemenlik hakkının ulusüstü bir otoriteye devredildiği örgütlenme şekline genel olarak ne ad verilmektedir?

Soru 20:

Bir diğer söylemle küresel kriz, etkileri ve etki alanı bakımından oldukça geniş olan, içerisinde siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel vb. sebepler barındıran ve birbirleri ile sebep-sonuç ilişkisi olan problemler bütününe verilen isim nedir?