logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası İlişkilere Giriş

Soru 1:

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Haziran 2017 Bilgi notuna göre Türkiye 3.2 milyondan fazla Suriyeliyi barındırmaktadır. Bu bilgide bahsedilen Suriyeliler hangi statüde ülkemizde barınmaktadır?

Soru 2:

Aşağıda verilenlerden hangisi uluslararası ilişkilere temel yaklaşımlar arasında bulunmaz ?

Soru 3:

Avrupa Ahengi’nin mimarı olan Avusturyalı diplomat Klemens von Metternich’in (1773-1859), Avrupa’yı en iyi şekilde yönetmenin mutlakıyet çağına dönmek olduğu düşüncesinden hareketle, devrime karşı istikrarın korunmasına dayanan fikir sistemine ne ad verilir?

Soru 4:

Etkileri ve etki alanı bakımından oldukça geniş olan, içerisinde siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel vb. sebepler barındıran ve birbirleri ile sebep-sonuç ilişkisi olan problemler bütününe verilen ad olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

II. Dünya Savaşı öncesi Avrupa’da revizyonist ve agresif politikalar izleyen iki ülke hangileridir?

Soru 6:

Uluslararası ilişkileri modernite kavramıyla ve moderniteyi de Batı egemenliğiyle açıklayan uluslararası ilişkiler yaklaşımı hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kişilerin kendilerinden farklı etnik kökene, inanca, kültüre ve yaşam tarzına sahip olan insanlardan korkması durumuna verilen genel addır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş döneminde oluşan Doğu Bloku ülkelerinden değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 21. Yüzyılda, Westphalia modern devlet sisteminin tartışıldığı ana başlıklar arasında yer almaz?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Westphalia devlet anlayışına tehdit olan etmenlerden birisi değildir ?

Soru 11:

Bir devletin uluslararası sistemde yasal olarak tanınması, kaç yılında hangi sözleşme ile başlamıştır?

Soru 12:

21.Yüzyılda, Soğuk Savaş sonrası dönemdeki
 uluslararası sistemdeki aktörler için aşağıdaki hangi tanım doğrudur?

Soru 13:

I. Dünya savaşı öncesinde oluşan üçlü ittifak devletleri hangisinde birlikte verilmiştir?

Soru 14:

Aşağıdaki temel organlardan hangisi Birleşmiş Milletler’in “yürütme organı” olarak görülebilir?

Soru 15:

Soğuk Savaş’ın temel sembollerinden biri olan Berlin Duvarı ne zaman yıkılmıştır?

Soru 16:

Uluslararası ilişkilerin arka planını oluşturan siyasal, ekonomik ve sosyal olayların bütünü ne ad verilir? (Rochester, 2010: 33)

Soru 17:

Küresel adalet kapsamında insanların ortalama ömürlerini, eğitim düzeylerini ve yaşam standartlarını değerlendirerek her yıl ülkelerin kalkınma seviyelerini İnsani Kalkınma Endeksi ile ölçüm yapan uluslararası organizasyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Başta bağımsız devletler olmak üzere, uluslararası toplum üyelerinin birbirleri ile olan ilişkilerinde uymak zorunda oldukları hukuk kurallarının tümüne ne denir?

Soru 19:

Soğuk savaş döneminde sosyalist blok ve kapitalist bloklar kendi askeri örgütlenmelerini oluşturmuşlardır. Bu iki gruba ait askeri organizasyonlar hangi şıkta bir arada verilmiştir?

Soru 20:

1968 yılında imzalanan ve 1970 yılında yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması hangi iki ülke arasında gerçekleşmiştir?