logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Siyasi Tarih 1

Soru 1:

XIX. yüzyılda Latin Amerika’daki tek Portekiz sömürgesi olan bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Fransa II. İngiltere III. Avusturya IV. Rusya V. Prusya Yukarıdaki ülkelerden hangileri 1848 İhtilalleri’nden etkilenmemiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi coğrafi leşiflerin sonuçlarından biri değildir?

Soru 4:

Fransa'nın Mısır Seferi sırasında Osmanlı'nın yanında Fransa'ya karşı savaşan ülke hangisidir?

Soru 5:

ABD'nin, Batı Yarımküre sorunlarına Avrupalı güçler tarafından müdahale edilmesini kabul edemeyeceğini açıklayan 1823 tarihli doktrin hangisidir?

Soru 6:

Fransa ve İngiltere arasında imzalanan Sömürge Anlaşması ("Entente Cordiale" - "Samimi Antlaşma") hangi yıl imzalanmıştır?

Soru 7:

İmparatorluk çağı dünya ekonomisinin coğrafi açıdan önceki dönemlerden daha geniş bir tabana yayılması, Avrupa ve Avrupa dışındaki (Kuzey Amerika, Japonya gibi) gelişmelerle dünya ekonomisinin endüstrileşmiş ve endüstrileşmekte olan kısmının genişlemesi, uluslararası piyasanın olağanüstü bir büyüme göstermesi; birincil mallarda hem üretime ayrılmış alanlarda hem de bu alanların dünya pazarıyla bütünleştirilmesinde büyük ilerlemeler kaydedilmesi, İngiltere’nin tek endüstri ekonomisi olmaktan çıkması ve Almanya, ABD gibi ülkelerin de yoğun bir üretime geçmesi. 1870-1914 yılları arasında dünya ekonomisinde meydana gelen önemli değişiklikleri yukarıdaki şekilde açıklayan düşünür-yazar kimdir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisiyle Kutsal Roma İmparatorluğu’nun bölünmüşlüğü kabul edildi?

Soru 9:

XIX. yüzyıl ortalarında Afrika kıtasındaki sınırlı Avrupa kontrolü hangi seçenekte yanlış verilmiştir?

Soru 10:

Napoleon’ un siyasi kariyerinin sonunu getiren olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Osmanlı Ordusu 29 Nisan 1916'da Kut-ül Amare'de aşağıdaki hangi ulus ile savaşmıştır?

Soru 12:

1929 ekonomik buhranını, hammadde, ücretler ve kârın dengesiz artışı neticesinde oluştuğunu ifade eden iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I. Avrupa'nın siyasi çehresi değişmiştir. II. Almanya, Avrupa'nın en güçlü ülkesi konumuna gelmiştir. III. Bu dönemde, Avrupa'nın en basit siyasi coğrafyası geçerli olmuştur. Yukarıdakilerden hangileri Alman Birliği'nin kurulmasının sonuçları arasında gösterilebilir?

Soru 14:

'93 Harbi'nden sonra Osmanlı ve Rusya arasında imzalanan antlaşma nedir?

Soru 15:

Millet Cemiyeti Misakı hangi yılda kabul edilmiştir?

Soru 16:

Almanya’ya karşı kendini güvence altına almaya çalışan Fransa, Avrupa’da daha küçük devletlerle antlaşmalar imzalayarak korkuyu üzerinden atmaya çalıştı. Fransa bu kapsamda 7 Eylül 1920’de hangi devlet ile antlaşma imzalamıştır?

Soru 17:

Dünya savaşının çıkmasından Almanya’yı sorumlu tutma ve bu ülkeye ceza verme amacıyla hazırlanan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Fransa'nın, Versailles sisteminin öngördüğü garantilerin hiçbirisinin gerçekleşmemesi üzerine Almanya’yla uzlaşmaya çalışmasını tetikleyen en önemli gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Paris Barış Konferansı hangi ünlü sarayın aynalı salonunda başlamıştır ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Uyumu çerçevesinde yapılan kongrelerden biri değildir?