logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uygarlık Tarihi 1

Soru 1:

Bipedalizm nedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Hunlardan önceki Orta Asya tarihi ve kültürüne ait değildir?

Soru 3:

Roma'da sıkça görülen bir yönetim şekli olan "triumvirlik" ne anlama gelir?

Soru 4:

Roma Cumhuriyeti'nde köken olarak aşağı tabakadan gelen veya sonradan Roma vatandaşlığına alınan yurttaşlara ne ad veriliyordu?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Yunan mitolojisi tanrılarından biri olan Hermes’in sembollerinden biridir?

Soru 6:

Senoyozik ne demektir?

Soru 7:

Bir toplum henüz kendisi ile ilgili dolaysız bilgi sağlayan belge yaratma aşamasına gelmemişse; fakat çevresinde bulunan ve yazıyı kullanmasını bilen başka toplumların belgeleri o toplumla ilgili bilgi veriyorsa, söz konusu insan topluluğu hangi çağı yaşıyor demektir?

Soru 8:

Karanlık Çağ ya da Geometrik Dönem (MÖ 1100-800) olarak adlandırılan dönemde yaşanan en büyük gelişme nedir?

Soru 9:

Tarihte bilinen iki devlet arasında yapılan ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Barış Antlaşması hangi devletler arasında yapılmıştır?

Soru 10:

Roma İmparatorluğu’nda pagan gelenek hangi imparator ile son bulmuştur?

Soru 11:

Roma İmparatorluğu döneminde Tanrıça Roma ve tanrılaşmış Roma imparatoruna tapmak için inşa edilen tapınaklara ne ad veriliyordu?

Soru 12:

Mumyalama ayinlerine katılan kişi sayısı, o kişinin toplum içindeki statüsünü gösterirdi. Zengin kişilerin para ödeyerek ilahi okumaları icin tuttukları kadınlara ne ad verilirdi?

Soru 13:

Kuzey İtalya’da Demir Çağı”nda kurulan kültür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I.Tarımın KeşfiII.Artı ÜrünIII.Hayvanların EvcilleştirilmesiIV.Çanak-çömlek YapımıV.Tapınak EkonomisiYukarıdakilerden hangisi veya hangileri köy tipi yerleşim yerlerinden ilk kent devletlerine geçiş aşamasında direkt olarak öneme sahip olan kavramlar olarak söylenebilir?

Soru 15:

Byzantion (İstanbul/Sarayburnu) kenti yeni imar faaliyetleri ile genişletilerek İ.S. 330’da Constantinopolis adıyla Roma İmparatorluğu’nun ikinci başkenti ilan eden imparator aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Geometrik Çağ'da Yunan Uygarlığı'nda bakır ve demir ustaları, marangozlar ve çömlekçiler gibi meslek gruplarının doğmasının ana nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi M.S. 2. ve 3. yüzyıllarda bir ilahın yardımı ile başka bir dünyada daha iyi bir hayatın beklediği düşüncesinin yayılmasını sağlayan nedenlerden biri değildir?

Soru 18:

Hangi Hun imparatoru Hunlardan toprak talep eden Tunguzları yenmiş, Tanrı Dağları ve Kansu bölgesindeki Yüeçilere önemli darbeler indirmiştir?

Soru 19:

MÖ 2600 yıllarında Girit adasında gelişmeye başlayan ve Eski Yunan Uygarlığının öncüsü sayılan uygarlık hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Kayseri, Niğde ve Nevşehir civarında kurulan Geç Hitit Kent Devletlerinden biridir?