logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Orta Asya ve Kafkaslarda Siyaset

Soru 1:

Rusya’nın temel dış politik yönelimi Batı’ya doğru olmalıdır ve bu çerçevede Rusya, Batı’yla olan ekonomik işbirliğini hızla tamamlamalıdır. Rusya Federasyonu bu amaç doğrultusunda ‘çatışmacı’ dış politika tutumundan vazgeçmelidir. Yukarıda Bahsedilen politikanın ismi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Sovyetler Birliği’nin tek taraflı olarak 1925 tarihli anlaşmanın yenilenmeyeceğini açıkladığında Türkiye Dışişleri Bakanlığını yapmaktaydı?

Soru 3:

Aşağıdaki liderlerden hangisi Rusya’da “Glasnost ve Perestroyka” politikasını başlatmıştır?

Soru 4:

Truman Doktrini olarak adlandırılan açıklamanın konusu ne ile ilgiliydi?

Soru 5:

Kıbrıs Ermenilerin toprak talepleri Küba krizi Türkiye’nin NATO’ya girmesi Yukarıdakilerden hangisi 1960’lı yıllarda Türk Sovyet ilişkilerini etkileyen konular arasındadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 1990’lı yıllarda SSCB’nin dağılmasından sonra yaşanan gelişmelerden biri değildir?

Soru 7:

Kırım hangi antlaşma ile Osmanlı hakimiyetinden çıkıp bağımsızlığını kazanmıştır?

Soru 8:

Atlantik Okulu, Rusya’nın tehdit algılamasının Soğuk Savaş sürecinde düşman olarak tanımladığı NATO ve Batı’dan değil, Çin ve Orta Asya’da radikal İslam’ın yayılmacı kimliğinden kaynaklandığı hipotezini benimsemesi sonucunda Rusya’yı tedirgin eden bazı gelişmeler olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi Rusya’nın karşılaştığı durumlardan biri ile ilgili olarak yanlış bilgi içermektedir?

Soru 9:

2005 yılında Kırgızistan’da gerçekleşen devrimin adı nedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün kurucu üyelerinden biri değildir?

Soru 11:

21 Şubat 1985 tarihinde Komünist Parti Politbüronun, Ermeni soykırımının 70. yılı gündemli toplantısını yöneten Sovyet lider aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki hangi antlaşmanın imzalanmasıyla Sovyetler Birliği resmen dağılmıştır?

Soru 13:

1945-1953 yılları arasında, Sovyetler Birliği bir süper güce dönüşürken Baltıklardan Karadeniz’e kadar olan bölgede Sovyet etkisinden kaçabilen tek ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne üye ülkelerden değildir?

Soru 15:

Asya-Pasifik bölgesinde hangi ülkelerin ekonomilerinin önem kazanmaları, Rus dış politikasını yakından etkilemiştir?

Soru 16:

Rusya, Soğuk Savaş sonrasında küreselleşen dünya ekonomisinde insan hakları ve demokratikleşme hareketleri ile ve Avrupa-Atlantik bölgesinde eski “sosyalist” coğrafyanın kapitalist ekonomik sisteme eklemlenmesinin askerî boyutunu teşkil eden NATO ile bütünleşmenin sonuçlarını büyük bir dikkatle takip etmiştir. Diğer yandan, Asya-Pasifik bölgesinde Çin ve Japonya ekonomilerinin önem kazanmaları, Rus dış politikasını da yakından etkilemiştir. Rus siyasal elitin bu noktada takip etmediği husus aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Türk-Sovyet ilişkilerini etkileyen Küba krizi hangi iki ülke arasında olmuştur?

Soru 18:

Yeltsin dönemi Rus dış siyasetinde Atlantikçi görüş hâkim unsur olmuştur. Bunun sonucunda Rusya’nın karşılaştığı olumsuz durumlar sonucunda Dışişleri Bakanlığına Avrasyacı Okul’un Dışişleri Bakanı atanmıştır. Yapılan bu değişiklik Rus dış politikasındaki dönüşün önemli bir göstergesi olarak yorumlanmıştır. Bu yeni dönemde Rus dış politikası, Amerikan hegemonyasına karşı duruşun, Avrasya ve BDT ekseni ile dengelenmesiyle tanımlanmaktadır. Dış İşleri Bakanı olarak kim atanmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 18 Nisan 1945 tarihinde hazırladığı belgede, Montrö Sözleşmesi’nin gözden geçirilmesi konusunda dikkat çektiği konulardan biri değildir?

Soru 20:

Molotov Kaganoviç Malenkov 1950-1989 arası Türk-Sovyet ilişkileri dikkate alındığında Sovyetler Birliği Komünist Partisi Sekreteri Nikita Kruşev yukarıdaki kişilerden hangisinin Türkiye üzerindeki politik görüşlerine karşı çıkmıştır?