logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Orta Doğuda Siyaset

Soru 1:

I- Türkiye, hem İran hem de Irak’a ihracatını ciddi manada arttırmıştır. II- Daha önceleri komşularıyla ciddi bir ticareti olmayan Türkiye, 1980’li yılların, yani savaşın, ortalarında dış ticaretinin önemli bir yüzdesini bu ülkelerle yapar hâle gelmiştir. III- İki komşusunun savaşta olması Türkiye bakımından bir güvenlik sorunu oluşturmuştur. Yukarıdakilerden hangisi, İran – Irak Savaşı’nın Türkiye’ye etkilerindendir?

Soru 2:

Hariciliğin ılımlı bir kolu olan“İbadiler“ hangi körfez ülkesinde çoğunluktadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Orta Doğu bölgesinde doğmuş klasik uygarlıkların merkezlerinden biri değildir?

Soru 4:

Lübnan’ın Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde kaldığı tarihler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Emperyal çıkarlar, II.Süveyş Kanalı’nı denetim altında bulundurmayı istemek, III. Kendisinden önce Fransa’nın harekete geçerek Mısır’ı işgal edebileceği olasılığı, İngiltere’nin 1881’de Osmanlının denetiminde ve egemenliğinde bulunan Mısır’ı işgal etme nedenleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki savaşlardan hangisinin bir diğer adı Altı Gün Savaşı’dır?

Soru 7:

Ürdün 1921 yılında hangi devletin eliyle, bir devlet haline getirilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Birinci Arap-İsrail Savaşı’nda yer almamıştır?

Soru 9:

18. yüzyılın başında Arabistan yarım adasının Nejd bölgesinden göç eden kabilelerin oluşturduğu ve 1756’da Sabah ailesi tarafından yönetilen otonom bir bölge hâline gelen ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

ABD’nin Orta Doğu’da SSCB’nin sıcak denizlere inme politikasına karşı uyguladığı politika aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İngiltere’nin bölgeden çekilmesinin ardından Bahreyn hangi yıl bağımsızlığına kavuşmuştur?

Soru 12:

Türkiye’nin stratejik açıdan güçlendirilerek gerek Avrupa’ya gerekse Orta Doğu’ya yönelik Sovyet yayılmasının önlenmesi amaçlanan etki planının adı nedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi II. Körfez Savaşının bölgesel siyaset bakımından dikkat çeken sonuçlarından birisidir?

Soru 14:

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra literatürde kullanımı yaygınlaşan “Orta Doğu” kavramı ilk kez kim tarafından kullanılmıştır?

Soru 15:

I. Mısır’ın savunması, İngiliz imparatorluk ulaşım yollarının korunması, II. Mısır’da oturan yabancılar ve azınlıkların korunması III. Sudan’da İngiliz yönetiminin de¬vam etmesi IV. İngiliz işgal kuvvetleri, danış¬manlar ve diğer temsilciler Mısır’da olduğu gibi kalması, V. 1914’ten itibaren kendi¬lerine Sultan unvanı verilen Mısır Hıdivlerine bundan sonra Kral denilmesi, Yukarıdakilerden hangisi/hangileri İngiliz yönetiminin 1922 Şubatında Mısır’a bağımsızlık verilmesi konusundaki tek taraflı açıklamasına dayanan söz konusu bağımsızlığı öngörülenleri içermektedir?

Soru 16:

Bağımsızlığın kazanılmasının ardından Suudi Arabistan Kralı Abdül Aziz, merkezi yönetime olan sadakati aşağıdakilerden hangisi ile elde etmemiştir?

Soru 17:

I-Irak’ta istikrarlı bir yapı kurulması mümkün olamamıştır. II- Irak’ta federal bir yapı kurulmuştur. III-İran’ın bölgedeki siyası gücü ve varlığı artmıştır. IV-Mezhepsel temelli bazı sorunlar devam etmiştir. Yukarıda ki maddelerin hangisi/hangileri 3.Körfez Savaşı’nın sonuçları arasında gösterilebilir?

Soru 18:

I- Çin II- Japonya III- Malezya Yukarıdakilerden hangileri, XV. Yüzyılda Avrupalıların Avrupa dışı dünyaya açılmalarıyla başlayan Keşifler Çağında Uzak Doğu olarak adlandırılmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi devrim lideri Humeyni 3 Haziran 1989 tarihinde ölünce din adamlarından oluşan Uzmanlar Meclisi, tarafından yeni dinî lider (devrim rehberi) olarak seçmiştir?

Soru 20:

15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başına kadar Osmanlı devletinin yer aldığı coğrafi bölge aşağıdaki hangi adla anılmıştır?