logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Orta Doğuda Siyaset

Soru 1:

242 Sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı nm en önemli kısmı 1. paragrafıdır. Bu paragraf­ta aşağıdakilerden hangisinin yer aldığı söylenemez?

Soru 2:

Sykes-Picot anlaşması kimler arasında yapılmıştır?

Soru 3:

Orta Doğu ülkeleri arasında toplam nüfus bakımından en büyük ülke hangisidir?

Soru 4:

1973 Arap-İsrail Savaşı’nda, İsrail’le doğrudan sınırı olmasına ve savaşa resmî olarak katılmasına rağmen, kendi sınırından cephe açmamış ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Yüzölçümü bakımından en büyük Orta Doğu ülkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Her iki taraftan bir milyondan fazla kişinin hayatına mal olan ve iki ülkeyi de ciddi ekonomik kayıplara uğratan, hem siyasal hem de toplumsal olarak yıpratan bir bölgesel savaş olan İran-Irak savaşları hangi tarihler arasında olmuştur?

Soru 7:

22 Eylül 1980 yılında başlayan İran-Irak savaşı kaç yıl sürmüştür?

Soru 8:

I. Mısır’ın savunması, İngiliz imparatorluk ulaşım yollarının korunması, II. Mısır’da oturan yabancılar ve azınlıkların korunması III. Sudan’da İngiliz yönetiminin de¬vam etmesi IV. İngiliz işgal kuvvetleri, danış¬manlar ve diğer temsilciler Mısır’da olduğu gibi kalması, V. 1914’ten itibaren kendi¬lerine Sultan unvanı verilen Mısır Hıdivlerine bundan sonra Kral denilmesi, Yukarıdakilerden hangisi/hangileri İngiliz yönetiminin 1922 Şubatında Mısır’a bağımsızlık verilmesi konusundaki tek taraflı açıklamasına dayanan söz konusu bağımsızlığı öngörülenleri içermektedir?

Soru 9:

Halkın Mücahitleri Örgütü’nün suikast sonucu öldürdüğü Muhammed Beheşti’nin görevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Mısır ve Suriye arasında 1 Şubat 1958’de ilan edilen ve her iki ülkede gerçekleştirilen referandumla onaylanan siyasi birleşme ile ortaya çıkan devlettir?

Soru 11:

Mısır’da yönetimi ele geçirerek 1950’li ve 1960’lı yıllarda Orta Doğu’da etkili bir aktör haline gelen kişi kimdir?

Soru 12:

Aşağıdaki Orta Doğu ülkelerinden hangisi monarşi ile yönetilmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi 1501 ile 1738 yılları arasında bugünkü Azerbaycan, İran, Ermenistan, Irak, Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin doğu kesiminde hüküm sürmüş, tarihte ilk defa Şiiiliği resmî mezhep olarak benimsemiş olan egemen hanedandır?

Soru 14:

Lübnan'ın oluşturulması sonrasında günümüze kadar devam eden iç mücadelelerin temelinde aşağıdakilerden hangisi yatmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Sünniliğin eğilimlerinden’dir? (Hukuk kolu)

Soru 16:

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra literatürde kullanımı yaygınlaşan “Orta Doğu” (Middle East; Moyen Orient; eş-Şarku’l-Evsat) 1902 yılında NationalRe- view’de yayınlanan “The Persian Gulf and International Relations” başlıklı yazı­sında, Arabistan ile Hindistan arasındaki bölgeyi ifade etmek için kullanmıştır. ) Bu kavramı ilk defa kullanan Amerikan deniz tarihçisi ve stratejisti kimdir?

Soru 17:

Tarihte tüm yetkilerin İmam’ın elinde toplandığı ve bir hanedanlık sisteminin söz konusu olduğu imam Yahya’dan sonra ülkenin tamamen bir diktatörlüğe dönüştürüldüğü ülke hangidir?

Soru 18:

Aşağıdaki topraklardan ortak bir özellikleri nedeniyle dörtlü bir grup oluşturulursa hangisi bu grubun dışında kalır?

Soru 19:

“Orta Doğu” kavramını ilk defa kim kullanmıştır?

Soru 20:

I. Orta Doğu toplumlarında hızlı bir nüfus artışı gözlenmektedir. II. Orta Doğu toplumlarında çocuk ve gençlerin oranı yüksektir. III. Orta Doğu toplumlarının çeşitli sosyal sorunları bulunmaktadır. IV. Orta Doğu toplumları hızla kentleşen toplumlar olup bu artış çeşitli sosyo-ekonomik problemlere yol açmaktadır. V. Ülkelerdeki nüfusun kompozisyonu monolitik bir yapı arzetmeyip hetero¬jen bir yapıdadır. N. S. Hopkins ve S. E. İbrahim’in Arap toplumu üzerinde 1980’lerin başında gerçekleştirdikleri araştırmada vardıkları sonuçlar Orta Doğu toplumları için genel-leştirilebilir. Buna göre Orta Doğu toplumlarının genel özellikleri yukarıdakilerden hangisi olarak ifade edilebilir?