logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Bilimi

Soru 1:

Aşağıdaki siyasal toplumsallaşma ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, bireyi siyasete yönelten etmenlerden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Siyaset Bilimi’nin temel dallarından biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bireyi siyasete yönelten temel faktörlerden biri değildir?

Soru 5:

Easton siyaseti " bir toplumda değerlerin otoriteye dayalı olarak bölüştürülmesi süreci" olarak tanımlarken, Lasswell'in siyaset bilimini aşağıdaki ögeler arasında nasıl tanımladığını görülmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi devletin diğer iktidar biçimlerinden daha güçlü olmasının sebebidir?

Soru 7:

Yasa dışı gösteri yapan bir grubu dağıtmaya çalışan polis hangi iktidar kaynağını kullanmaktadır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Eski Yunan düşünürü Platon’un siyasete ilişkin kitabının adıdır?

Soru 9:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi otoriteyi tanımlar?

Soru 10:

Aşağıdaki siyaset bilimcilerden hangisi  siyaseti bir süreç olarak değerlendirerek "maddi ve manevi değerlerin otoriteye dayalı dağıtılması" biçiminde tanımlamıştır?

Soru 11:

Bir toplumda sosyo-ekonomik gelişme ile siyasal katılım arasında ilişki kurarak, bir toplumdaki siyasal katılım düzeyinin sosyo-ekonomik statüye bağlı olarak değişim halinde olduğunu ve toplumlarda sosyo-ekonomik faktörlerin gelişiminin siyasal katılma eğilimi lehinde etki yaptığını söyleyerek bu ilişki düzeylerini beş ayrı noktada özetleyen siyaset bilimciler aşağıdakilerden hangilerdir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi birleşik devlet türünün özelliklerinden değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bireyciliği ve demokrasiyi reddederek devleti adeta ilahlaştırmaktadır?

Soru 14:

I. Bir siyasal toplumda bireylerin belli siyasal rolleri oynayabilmeleri, belli değerler, inançlar ve eğilimlerle donanmış bir siyasal insan hâline gelmeleri veya siyasal benlik kazanabilmeleri için yaşanan süreçteki gelişmeleri ortaya koymaktadır. II. Bir siyasal yolumda bireylerin birer siyasal insan haline gelmeleri, kişisel ve çevresel unsurların da etkisiyle belli süreçler içerisinde siyasal kültürü, değerleri, inanç ve tutumları almaları ve siyasal toplumsallaşma sürecini yaşamalarıyla mümkün olmaktadır. III. Gerekli hazırlıkları yapmış ve donanımı edinmiş olan bireylerin belli siyasal rolleri oynamaları, siyasal sürece katılarak belli davranışlar göstermeleri ve eylemlerde bulunmaları ile mümkün olabilmektedir. IV.  Siyasal toplumda siyasal sistemin devamını sağlamak ve varlığını korumak için bireylerin bilinçlenmesine gerek yoktur. Yukarıdakilerden hangileri bireyin siyasal hayata katılımına ilişkin özellikler ile ilişkindir?

Soru 15:

''Devletin ülkesi üzerindeki hiyerarşinin en üstünde yasa yapma otoritesine sahip olması ve bu otoriteyi kullanması anlamını barındırır'' ifadesi egemenlik kavramının hangi türünü tanımlamaktadır?

Soru 16:

Ortaçağ’da dini etkisi altında olan Batı siyaset düşüncesinde Machiavelli’nin İtalya’daki Prenslikleri ele aldığı ünlü kitabı “Prens” ile bulunduğu çağdaki olayları ve olguları inceleyerek siyasetin idealist ve ahlakçı çizgisinden uzaklaştığını söylemiştir aşağıdakilerden hangisi Machiavelli’nin görüleri için yanlıştır?

Soru 17:

Toplum yapısını alt yapı ve üst yapı olarak tanımlayan, toplumsal gerçeklerinin anlaşılmasında kullandığı diyalektik metot ile değişimi üretim ilişkileri çerçevesinde ele alan Karl Marx  çalışmalarının çoğunluğunu aşağıdakilerden hangi temel üzerinde kurarak incelemiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Platon'un sınıflandırmasında iktidarın yasaya ya da meclise bağlı olmaksızın babanın veya kabile şefinin elinde bulunmasını ifade eden yönetim biçimidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bir olağan katılma biçimidir?

Soru 20:

3. Bir toplumdaki siyaset olgusu ve yaşanan siyasal hayat öncelikle toplumun kendini koruması içindir ikinci olarak varlığını sürdürmesi içindir buna göre toplumun varlığının sürmesi nasıl elde edilir?