logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Bilimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi egemenlik olgusu ile halk iradesini bütünleştiren düşünürlerden biridir?

Soru 2:

Siyasal rejim tarafından konulmuş kurallara uygun olmayan ve onlara karşı çıkmak amacıyla gösterilen siyasal eylem ve davranışlara, siyasal katılma açısından ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bireyi siyasete yönelten temel faktörlerden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi birleşik devletlerin özelliklerinden biridir?

Soru 5:

"Siyasal iktidar" kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi birleşik devletin günümüzdeki örneklerinden biridir?

Soru 7:

7. Klasik Fransız kamu hukuku doktrininde “devlet milletin hukuki kişilik kazanmış şeklidir buna göre aşağıdakilerden hangisi çeşitli siyasi görüşler itibariyle “devletin” tanımları içinde değildir?

Soru 8:

Aristoteles’e göre “politika” toplulukların üstünü ve diğerlerini kapsayan devletin temel amacı olan iyi yaşamayı temin etmek için yapılan faaliyetlerdir “en yüksek iyiyi” ve “iyi yaşamayı” amaçlayan devlete ilişkin tüm faaliyetler Aristoteles’e göre nasıl elde edilir?

Soru 9:

İçinde yaşanan siyasal toplumdaki siyasal kurumlar, otorite merkezleri, iktidar ilişkileri ve süreçlerden gelen her türlü etkilere karşı bireyin verdiği tepki ve eylemlere ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi hukuki egemenlikle ilgilidir?

Soru 11:

Ülkenin geneline yayılmış ve meşru cebir kullanma tekeline sahip güç ve kuvvet olarak ifade edilebilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “meşruluk” için söylenemez?

Soru 13:

- İyi ve erdemli bir devletin nasıl olacağı, kimlerin yöneteceği gibi konularda ideal düşüncelerini Devlet adındaki kitabında ortaya koymuştur - Devletin bilge krallar tarafından yönetilmesini veya filozofların kral olmasını savunmuştur - Ona göre devlet: iktidarı kullanan idareciler, savaşçılar ve üretimi gerçekleştiren halk sınıflarından oluşmaktadır. Yukarıda verilen bilgiler hangi eski Yunan düşünürünü işaret etmektedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Weber'in  Geleneksel Otorite tezinin bir özelliği değildir?

Soru 15:

Hegel, Hobbes ve Locke’un devlete dair düşüncelerini dikkate alacak olursak, aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 16:

10. Toplumsal düzeni sağlayan ve toplumsal düzenin ayrılmaz bir parçası olan “iktidar” çeşitli kaynaklara bağlı olarak ortaya çıkar bu kaynaklar fiziksel ya da sembolik olabilir fiziksel kaynaklar bir konuda önemli bir araçtır bu konu nedir?

Soru 17:

Nizamülmülk’ün, Selçuklu Devletinin işleyişini, alınması gereken tedbirleri ve kurumlara işlerlik kazandırmak için yapılması gerekenleri kaleme aldığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi siyasal katılma biçimlerinden biridir?

Soru 19:

Siyasi iktidarın toplumun bütün alanlarını sıkı denetim altında tuttuğu, bireysel özgürlüklere ve sivil inisiyatife hayat hakkı tanımadığı yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi C. Schmitt’in “egemen” tanımını en iyi ifade eder?