logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Siyaset Bilimi

Soru 1:

I- Toplumun varlığını sürdürmesi amacına yönelik olarak cebir kullanma yetkisine sahip gücün örgütlü faaliyetleri bağlamında karar alması. II- Cebir kullanma yetkisine sahip gücün alınan kararları uygulaması, topluma benimsetmesi, toplumun kararları etkilemesi, kararların uygulanmasında ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözümlemesi, kararları alacak kişilerin belirlenmesi. III- Siyasal değerlerin ve rollerin yeni nesillere benimsetilmesi. IV- Cebir kullanma yetkisine sahip gücün bulunduğu iç ve dış çevresinden gelen istek ve baskılara göre yeniden örgütlenmesi. Yukarıdaki şıklardan hangileri bir toplum için siyasal hayatı işaret eden eylem ve davranışlardandır?

Soru 2:

13. yy.'ın başlarında feodal aristokratlar tarafından hazırlanan ve krala imzalatılarak onun yetkilerini sınırlayan ilk anlaşma özelliğini taşıyan 'Büyük Şart' anlaşması hangi ülkede imzalanmıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, uymama biçimindeki siyasal davranışa yol açar?

Soru 4:

7. Diğerlerinin üzerinde etki kurabilmek yani “iktidar” bazı farklılıkları ve teknikleri gerektirir bu farklılıklar ve araçlar maddi olduğu gibi maddi olmayan kaynaklar da olabilir aşağıdakilerden hangisi maddi olan kaynaklardan birisidir?

Soru 5:

"Devlet" adlı kitabında; “ideal devlet nasıl olmalıdır?” sorusuna yanıt arayan düşünür kimdir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi siyaset sosyolojisi kapsamında iktidarın sosyal hayatta işleyişi, paylaşımı ve dağılımı konusunda geliştirilmiş yaklaşımlardan biri değildir?

Soru 7:

Liberalizmin temel çıkış noktası ve birincil derecede önem verdiği değer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Tarihsel süreçte insanların bireysel ve toplumsal davranış ve eylemlerine hakim olan varlığını koruma ve güvenlik içinde yaşama ana güdüsü için aşağıdakilerden hangisini örnek veremeyiz ?

Soru 9:

2. Modern devletten önce geleneksel siyasal biçimler olarak aşiretler, feodal prenslikler ve bunlara benzeyen yapılar olmuştur ve bu yapılar le siyasal ilişkilerin bir durumu kesin hale gelmiştir bu durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi İslam düşünürlerinin kaleme aldığı Siyasetnameler arasında yer almaz?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi iktidar ilişkisi açısından doğru değildir?

Soru 12:

Geleneksel otorite, karizmatik otorite ve yasal otorite biçimlerini tanımlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

''Fiziksel zor kullanmayı mümkün kılan bir takım donanımlara sahip olma ile temellenmiş yetki'' ifadesi toplumsal iktidarın hangi biçimini tanımlamaktadır?

Soru 14:

Siyaset bilimi literatürüne katkı sağlamış olan demokrasilerde oligarşik eğilimlerin analiz edildiği "Parti Politikaları" adlı kitap aşağıdaki hangi bilim insanı tarafından yazılmıştır?

Soru 15:

Dünya barışını tehdit ederek, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasında birinci derece rol oynayan Hitler ile Mussolini insan tabiatı açısından psikolojik olarak değerlendirildiğinde hangi türden bir eğilime sahip lider sınıflandırlması içinde tanımlanmaktadır?

Soru 16:

Platon’a göre seçkin bir azınlığın yasaya dayalı yönetimi anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. Güç çoğu kez meşrudur. II. Bütün toplumların tarihi sınıf çatışmalarının tarihidir. III. Devletlerin kuruluşunda asabiye belirleyici olmaktadır. IV. Amaca giden her yol meşrudur. V. Devlet filozof krallar tarafından yönetilmelidir. Siyaset Bilimi'nin gelişim serüveni dikkate alınırsa, yukarıdaki düşüncelerden hangi ikisi diğerlerine göre daha geç bir tarihte dile getirilmiştir?

Soru 18:

Toplumun bilge bir kral ya da mülk sahibi soylu tarafından yönetilmesi gerektiğini söyleyen bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Devletlerin uluslararası düzende özerk bir varlık olarak faaliyette bulunma kapasitelerine ne ad verilir?

Soru 20:

İtalyada birliğin sağlanması için feodal birimlere ve papalığa boyun eğdirecek güçlü bir merkezi otoriteye ihtiyaç olduğunu söyleyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?