logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Siyasal Hayatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Muhafazakarlık ideolojisinin savunduğu görüşlerden sayılamaz ?

Soru 2:

Millî iktisar'ın teorik çerçevesini kim çizer?

Soru 3:

“4 Nisan 1949 tarihinde kurulan, merkezi Brüksel’de bulunan, amacı üye ülkelerin özgürlük ve güvenliklerini korumak olan uluslararası örgüt.” Tanımı verilen örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

“Hukuksal açıdan kendi çıkarlarını koruyacak yetkinlik düzeyinde olmayan kişilerin haklarının korunması için kendisine yardım edilmesi anlamına gelir.” Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Hükümdarın yetkilerinin halk tarafından seçilmiş bir meclis tarafından sınırlandırıldığı yönetim şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

........................ Sivas ve Erzurum Kongreleri’ni esas alan bir metindir. Osmanlı İslam çoğunluğuyla meskûn toprakların ayrılmaz bir bütün olduğunu ilan eden metin, Milli Mücadele’nin siyasal hedeflerini oluşturdu.

Soru 7:

II. Meşrutiyet'in resmi ideolojisi olan, İttihad-ı Ânasır (unsurların birliği) fikrini benimseyen ideoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi anahatları bakımından liberal bir parti olarak kurulmuştu?

Soru 9:

I. Saltanatın Mecliste oy birliğiyle kaldırılmasına karar verilmesiII. Abdülmecit Efendinin yeni halife seçilmesiIII. Meclisin Lozan Barış Antlaşmasını onaylamasıAşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devletinden Türkiye Cumhuriyetine siyasi bir geçişin olduğunu göstermektedir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Türk islam görüşü ile ilgili değildir?

Soru 11:

Türkiye hangi yıl IMF’ye üye olmuştur?

Soru 12:

16 Şubat 1950’de kabul edilen yeni seçim yasasına göre aşağıdakilerden hangisi doğru değildir ?

Soru 13:

Osmanlı Devleti'nde yabancılara öncelikle ekonomi alanında tanınan ayrıcalıklara ne ad verilir?

Soru 14:

“1909’da 31 Mart Vakasını bastırmak için Selanik’te kurulan ordudur. Temelinde Selanik’te konuşlu Üçüncü Ordu birlikleri olan Harekât Ordusu bazı gönüllü sivilleri de içermiştir.” Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 1923 İzmit İktisat Kongresi'nde alınan kararlarla paralellik gösteren iktisat politikalarından değildir?

Soru 16:

Cumhuriyetin ilanından sonra ordunun saygınlığını artırmak için çıkarılan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki isimlerden hangisi 1930’larda devletçilik-liberalizm ekseninde gelişen tartışmalara taraf olan ve Kadrocular olarak anılan aydınlardan değildir ?

Soru 18:

Zorunlu ve kesintisiz eğitimi sekiz yıla çıkaran eğitim reformu hangi tarihte gerçekleşmiştir?

Soru 19:

ABD ve onun nüfuzu altındaki uluslararası kurumlardan ekonomik yardım görmeye başlayan Türkiye, bu çevrelerin telkin ve tavsiye ettiği yeni kalkınma projeleri ile tanışmıştır. Bu telkinler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 20:

Düşünsel anlamda liberalizmin baş savunucusu Mehmet Cavit Bey’in karşısında dikilen yazarlar hangi gazete için çalışmaktaydılar?