logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamu Maliyesi

Soru 1:

Devlet veya yerel yönetimler tarafından yapılan bayındırlık işlerinden dolayı değerleri artan gayrimenkullerin, sahiplerinden, bu hizmetin maliyetine katılma karşılığı olarak alınan paya ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kamu harcamalarının görünürde artış nedenlerinden değildir ?

Soru 3:

Devletin kaynak dağılımı işlevinin karşılığı olan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Analitik bütçe sınıflandırmasının genel yönetim kapsamındaki tüm idarelerde uygulamaya geçmesi hangi yılda başlamıştır?

Soru 5:

Devletin tüketim mallarına yönelik yaptığı harcamalara ne ad verilir?

Soru 6:

Nakit senetler- nakit dışı senetler ayrımı iç borçlanmanın çeşitleri açısından yapılan sınıflandırmada hangi sınıflandırma altında yer almaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi parafiskal gelirlerin özelliklerinden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kamu ekonomisinin ürettiği mallardan değildir ?

Soru 9:

I. Vergi II. Para cezaları III. Bağışlar IV. Harçlar V.Para basma. Yukarıda verilen gelir türlerinden hangileri devletin zorla (cebri olarak) elde ettiği gelir türlerindendir?

Soru 10:

Bütçenin kaç klasik işlevi vardır?

Soru 11:

Bir kişinin eylemlerin asıl amacının kendi mutluluğunu artırmak olduğunu savunan, iktisadi düşünce okulu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ülkede ekonomik istikrarı sağlayan faktörlerden biri değildir ?

Soru 13:

"Bütçe, en geniş ulusal amaçlara hizmet etmek amacıyla kaynakların kamu ve özel sektörlere dağılımını yapan, ulusal ekonominin gelişmesi, tam çalışma, fiyat istikrarı ve ödemeler dengesinin olumluya gidebilmesi için, devletin harcamalarını ve gelirlerini yansıtan, mevcut veya yeni hizmet programlarına ödenek sağlanması ve gelirlerdeki (vergiler) hukuki değişiklikleri için yürütmenin yasama organından taleplerini oluşturan, Hükümetin geçmiş yıllarda yaptığı harcamalarının yasama organı ve kamuoyunda hesabını veren bir rapordur." Yukarıdaki Devlet bütçesi tanımı, hangi tür Devlet  bütçesi tanımını girmektedir?

Soru 14:

I- Vadeye göre II- Para cinsine göre III- Kupon durumuna göre IV- Faiz tipine göre V- Borçlanılan kaynağa göre Yukarıdakilerden hangileri Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlerine göre sınıflandırmada yer alır?

Soru 15:

Mali tekeller Resimler Harçlar Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri Yukarıda sayılan gelirlerden hangileri zorlama olmadan elde edilen gelirlerdir?

Soru 16:

I. KİT gelirleriII. ResimlerIII. Teşebbüs ve mülkiyet gelirleriIV. Şerefiyeler V. Parafiskal gelirlerYukarıda verilen gelir türlerinden hangileri devletin zorlama olmadan elde ettiği gelir türlerindendir?

Soru 17:

Fonların uymadığı bütçe ilkeleri aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

I.  Borçlanmanın nedeni topluma hizmettir. II. Miktarı büyüktür ve vadesi uzundur. III.  Zorunlu olarak alınabilir. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri devlet borcu için doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, idari sınıflandırmanın sağladığı kolaylıklar arasında değildir?

Soru 20:

Merkezi yönetim bütçe kanun teklifi kim tarafından TBMM'ye sunulmaktadır?