logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Turkish Language 1

Soru 1:

"Türkçenin; özellikleri ve kuralları bozulmadan konuşma dili olarak kullanılması; millî birlik ve bütünlüğün temel unsurlarından biri olarak çağdaş kültür, eğitim, ve bilim dili hâlinde gelişmesinin sağlanması" ifadesi, 21 Mayıs 2002 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yasasında değişiklik öngören kaç sayılı kanuna aittir?

Soru 2:

Saat beş nalburları pencerelerden Madeni paralar gösteriyorlar, Yalnızlığı soruyorlar, yalnızlık, Bir ovanın düz oluşu gibi bir şey. Yukarıdaki dörtlük ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 3:

1945 yılından bu yana Türkçe'de 100 000 civarı sözcüğün sözlükte yer alması, aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

Soru 4:

‘Gönül’ sözcüğünü dilimizde pek çok deyimde görüyoruz. Söz gelimi, neşelendirici şeylerle sıkıntı gidermeyi gönül açmak; bir şey yapmayı ya da bir şeyin olmasını içinden istemeyi gönlünden geçirmek deyimiyle anlatırız. Gönül koymak deyimini gücenmek, alınmak; gönüllü gönülsüz deyimini de pek istekli olmama, yarı istekli yarı isteksiz olma durumunu anlatmada kullanırız. Hangisini seçeyim, diye birçok şey üzerinde düşünmek anlamında da gönül eğlendirmek deyimini kullanırız. Yukarıdaki parçada geçen deyimlerden hangisinin anlamı yanlış açıklanmıştır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi takısız ad tamlamasına örnek verilebilir?

Soru 6:

Seçeneklerden hangisi bir dilin zenginliğinin ölçülerinden biridir?

Soru 7:

Garibname adlı eserinde Türkçe bilincinin oluşmamasından yakınan şair kimdir?

Soru 8:

I. Türkçeye karşı kayıtsızlık ve duyarsızlık II. Yabancı dillere özenme III. Toplumda Türkçe bilincinin gereğince yaygınlaşmamış olması IV. Türkçe dil yapısının zorluğu Yukarıda sıralanan özelliklerden hangisi ya da hangileri Türkçenin kullanımında yaşanan sorunların başında gelmektedir?

Soru 9:

I. İki veya daha fazla sözcükten oluşur. II. Anlatım gücünü artırmak için bazen mantık dışına kayabilir. III. Gerçek anlamdan ayrılır. IV. Belirli meslek grupları tarafından kullanılır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi deyimler ile ilgilidir?

Soru 10:

Deyimler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Yer tamamlayıcılar cümlede aşağıdakilerden hangi ekleri alabilirler?

Soru 12:

Türkiye Türkçesinde günümüzde alıntı yapılmamış olan dil hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, döneminde ilginin yabancı dillere yöneldiğini vurgular? i. Karamanoğlu Mehmet Bey ii. Âşık Paşa iii. Mesihî

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi söz varlığının anıldığı sözcük gruplarından biridir?

Soru 15:

I. Fizik sınavından iyi not aldım. Sınav soruları oldukça kolaydı. Evin kapısını sıkıca kilitledim. Tarih kitabım üçüncü sıranın üzerindeydi. Evin duvarının boyası yenilenmeliydi. Yukarıda verilen cümlelerin hangisinde birden fazla sözcük öbeği vardır?

Soru 16:

I. İngilizce II. Rusça III. Sırpça IV. Bulgarca V. Fransızca Yukarıdaki dillerden hangilerinin Türkçe'den etkilendiği ifade edilmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ilişki ve nezaket sözlerinden değildir?

Soru 18:

Türkçe, köken bakımından aşağıdaki dillerin hangisinin içinde yer alır?

Soru 19:

Aşağıdaki ilişki sözlerinden hangisi, olumsuz davranışları bulunanları örnek verirken kullanılmaktadır?

Soru 20:

Türklerin en uzun süre ile ve en yaygın olarak kullandığı yazı sistemi hangisidir?