logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

Soru 1:

Avrupa Birliği’ne aday olan ülkelere yapılan mali desteğe verilen genel ad nedir?

Soru 2:

Kopenhag Zirve Kararlarında Avrupa Birliği ve Türkiye arasında;I. İşbirliğinin güçlendirilmesi, II. İlişkilerin geliştirilmesi III. Gümrük birliğinin tamamlanması hedeflerinin ortaya konulması ile ilgili aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılamaz?

Soru 3:

"Avrupa Birliği'ne katılma süreci, aday devletten uyması beklenen bir dizi siyasi, ekonomik ve hukuki üyelik kriterleri içermektedir. Bu kriterler katılma sürecinde aday devletin dönüşümünün yönünü belirleyen işaret levhaları gibidir. Uzun bir süreç olan katılma sürecinde üyelik kriterlerinin işaret ettiği yönde ilerlemek için aday devletler siyasi, ekonomik ve hukuki yapılarını değiştirmeye başlarlar."Bu kapsamda, aday ülkelerden aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Kopenhag Kriterleri olarak anılan ve Avrupa Birliği’ne üyeliğin gerçekleşmesi için tüm adayların uymakla yükümlü olduğu kriterler içerisindeki siyasi kriterlerden biridir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi  ortaklık konseyinin yapısı ve işleyişi hakkında içerdiği hükümlerden biri değildir?

Soru 6:

Genişlemenin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Avrupa Birliği’nin kriterleri ne amaçla belirlenir?

Soru 8:

Teknolojik ilerleme etkisi Ölçek ekonomileri etkisi Dışsal ekonomiler etkisi Yatırımları özendirici etki Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Gümrük Birliği’nin orta ve uzun dönemli etkilerindendir?

Soru 9:

Aşağıdaki yıllardan hangisinde Genişleme Strateji Belgesi yayınlanmamıştır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği’nin ilk genişleme yılına aittir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın Türk işçilerin serbest dolaşımı ile ilgili olarak aldığı ilk karar olarak gösterilir?

Soru 12:

“Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğinin derinleştirilmesi ve genişletilmesi esasına dayanmaktadır” Yukarıda verilen ifade aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 13:

AB Adalet Divanı'nın Türk işçilerinin serbest dolaşımı ile ilgili olarak aldığı kararlardan olan Semra Sürül Kararı ile AB üyesi vatandaşlaralara sağlanan sosyal hakların Türk vatandaşları için de geçerli olduğu kabul edilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu haklardan biri değildir?

Soru 14:

AB’ye aday her ülke Katılım Ortaklığı Belgesi’nde belirtilen önceliklerin yerine getirilmesi ve AB müktesebatına uyumun sağlanması için aşağıdaki hangi detaylı belgeyi hazırlamaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirememe sebeplerinden değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Schengen düzenlemelerine taraf ülkelerden biri değildir ?

Soru 17:

I. Hazırlık Dönemi II. Geçiş Dönemi III. Son Dönem Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Ankara Anlaşması’nın Ortaklık Dönemlerindendir?

Soru 18:

I. Meryem Demirel kararı II. Salih Sevince kararı III. Kazım Kuş kararı IV. Semra Sürül kararı Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın Türk vatandaşları ile ilgili verdiği kararlar aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 19:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi 2013’de 28. Üye olarak Avrupa Birliği’ne katılmıştır?

Soru 20:

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) hangi tarihte ve hangi ülkeler tarafından kurulmuştur?