logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri

Soru 1:

I. Siyasal II. Ekonomik III. Mevzuat Tam üyeliğin gerçekleşmesi için yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangilerine uyum şarttır?

Soru 2:

AB Adalet Divanının Türk İşçilerinin Serbest dolaşımı ile ilgili olarak aldığı ilk karar hangisidir?

Soru 3:

Hangi tarihte gerçekleşen Helsinki Zirvesi ile Türkiye'nin AB üyelik sürecine olumlu adımlar atılmıştır?

Soru 4:

Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanarak yürürlüğe giren ve ortaklık yaratan antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ya da Avrupa Birliği Konseyi (kısaca AB Zirvesi) hangi yıldan itibaren düzenli olarak toplanmaktadır?

Soru 6:

Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım hakkı aşağıdakilerden hangisi çerçevesinde sınırlanabilir?

Soru 7:

Ankara Anlaşması’nda ortaya konan Hazırlık Dönemi hangi tarihte sona ermiştir?

Soru 8:

Hangi belgede ekonomisi, bölgesel rolü ve AB’nin dış politika ve enerji güvenliğine katkısıyla Türkiye’nin AB açısından kilit önemi haiz olduğu tespitine yer verilmiş ve Türkiye-AB ilişkilerinde yeni ve olumlu bir gündem geliştirilmesi gerektiği kaydedilmiştir?

Soru 9:

Türkiye’ye hangi tarihte ve hangi şehirde  gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Zirve toplantısında resmî adaylık statüsü verilmiştir?

Soru 10:

1998 yılından itibaren Türkiye dahil tüm aday ülkeler için hazırlanan  raporlara önceleri düzenli rapor denilmiş, 2005 yılından itibaren ise bu raporlara ne ad verilmiştir?

Soru 11:

"Ankara Anlaşmasının temel hedefi anlaşmanın başında yer alan ve anlaşmanın anlam ve önemini vurgulayan Preambül kısmında ifade edilmiş olup, “Türk halkı ile Avrupa Ekonomik Topluluğu içinde bir araya gelmiş halklar arasında, gittikçe daha sıkılaşan bağlar kurmak” şeklindedir."Bu bağlamda aşağıdakilerden hangisi anlaşmanın temel amacına yönelik bir adım olabilir?

Soru 12:

Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA’nın 2007-2013 dönemindeki yardımından yararlanan ülkeler arasında aşağıda sayılan hangi ülke yoktur?

Soru 13:

Türkiye Avrupa Birliği’ne hangi tarihte “aday ülke” olarak kabul edilmiştir?

Soru 14:

Avrupa Komisyonunun her yıl genellikle Ekim ya da Kasım aylarındaki ilerleme raporlarıyla birlikte açıkladığı, Komisyonun Birliğin genişlemesi hakkındaki bir yıllık dönemi kapsayan görüş ve düşüncelerini içeren belgeye verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği'nin derinleşme sürecinde gerçekleşir?

Soru 16:

"Son iki yıl itibarıyla bir üye ülkenin ulusal para birimi, diğer bir üye ülkenin para birimi karşısında devalüe edilmiş olmamalıdır" ifadesi aşağıda yer alan Maastricht kriterlerinden hangisinin açıklamasıdır?

Soru 17:

I. Avrupa birliğine dahil olmak isteyenler için katılma sürecidir. II. Kurucu Antlaşmalar ve tüm yasal mevzuat göz önünde bulundurulur. III. Ülkelerin ekonomik, siyasi ve hukuki düzenlemeler yapmaları esastır. Yukarıda özelliği verilen Avrupa Birliği için temel olan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. Genişleme II. Büyüme III. Yaygınlaşma IV. Kabullenme V. Derinleşme Avrupa Birliği bütünleşme sürecinin boyutları yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 19:

Ankara Anlaşması’nın nihai hedeflerinden olan ve ‘’ Preambül’’ ifadesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Üyelik müzakereleri aday ülkelerin belirleyeceği müzakere heyeti ile Konsey bünyesindeki hangi organ tarafından yürütülür?