logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası İktisat Politikası

Soru 1:

Bir ülkenin ulusal parasını parası tam konvertibl olan başka bir ülkenin parasına, tam konvertibl olan paralardan oluşan bir döviz sepetine ya da altına bağlanmasına ne ad verilir?

Soru 2:

I) Tam sermaye hareketliliği, esnek kur sistemi, bağımsız para politikası II) Sabit kur sistemi, sermaye kontrolü, bağımsız para politikası III) Tam sermaye hareketliliği, para kurulu, sabit kur sistemi IV) Tam sermaye hareketliliği, sabit kur sistemi, bağımsız para kontrolü İmkansız üçlü hipotezine göre bir arada uygulanabilecek alternatif politikalar hangisi yada hangilerinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Tam sermaye hareketsizliği olduğu durumda dış denge eğrisinin eğimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Bir ülkenin kendi parası cinsinden uluslararası piyasalarda kısa ve uzun vadeli borçlanma yapamamasını; ulusal düzeyde ise ulusal para cinsinden uzun vadeli borçlanma gerçekleştirememesi durumunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İki Kutup Hipotezi hangi iktisatçı tarafından ileri sürülmüştür?

Soru 6:

Genellikle efektif  işlemlerin yapıldığı serbest döviz piyasası, toplam döviz piyasası işlem hacminin yüzde kaçı oranında bir hacme sahiptir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi “dış ticaret dengesi” kavramını tanımlar?

Soru 8:

Türkiye’de Serbest döviz piyasası toplam döviz piyasası işlem hacminin yüzde kaçını oluşturmaktadır ?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi forward işlemlerle futures işlemler arasındaki temel farklardan biri değildir?

Soru 10:

Bankalar döviz piyasasının merkezini oluştururken aşağıdaki işlemlerden hangisini yürütmezler ?

Soru 11:

Ekonomide dış ödemeler dengesi açığı varsa merkez bankası aşağıdakilerden hangisini uygular?

Soru 12:

Herhangibir döviz piyasasında meydana gelen gelişmelerin hemen tüm döviz piyasalarında etkisini göstermesi ve döviz kurlarını aynı yönde etkilemesi, döviz piyasaların hangi özelliğiyle ilgilidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi altın akım mekanizmasının dayandığı varsayımlardan biri değildir?

Soru 14:

Cari İşlemler Hesabı içinde yer alan mal ticareti kalemlerinin negatif sonucunu aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Soru 15:

Sabit döviz kuru sistemini benimsemiş bir ekonomide dış açık oluştuğunda aşağıdaki sonuçlardan hangisi ortaya çıkmaz?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Döviz piyasasının temel işlevleri arasında sayılamaz? I. Satın alma gücünü transfer etme II. Kredi kolaylığı sağlama III. Rekabeti arttırma IV. Döviz kuru riskinden koruma V. Yatırımları teşvik etme

Soru 17:

I. Toplam talebin yerli ve ithal mallar arasında kaydırılmasını sağlayan politikalar. II. Cari işlemler dengesi ile resmi rezervler dışı sermaye ve finans hesabının açık ya da fazla vermemesi. III. Toplam talebin hacmini etkileyen para ve maliye politikaları. Yukarıda verilen tanımları sırasıyla “harcama değiştirici politikalar”, “dış ekonomik denge”, “harcama kaydırıcı politikalar” kavramlarına karşılık gelecek şekilde sıralayınız.

Soru 18:

Dayanıklı olması Kolay taşınabilir olması Kolay biçimde standardize edilebilir olması Nominal değerini kaybetme sorunu olması Değerli madenlerin para olarak kullanılmalarının sebepleri yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 19:

İç Ekonomik Dengenin Sağlanması nedir? I. tam istihdam durumunda ekonomik istikrarın sağlanması II. mal piyasasının dengede olması III. para piyasasının dengede olması IV. bu piyasa yada piyasalarda arz dengesizliklerinin bulunmaması V.bu piyasada yada piyasalarda talep dengesizliklerinin bulunmaması

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi genişletici politikalar uygulamasının sonuçlarından biridir?