logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Hukuk 2

Soru 1:

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin aşağıdaki hangi maddesi ile ilk defa takımadalara ilişkin ilkeler tespit edilmiş ve Sözleşme içinde bunlara ayrı bir yer verilmiştir?

Soru 2:

1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri çerçevesinde aşağıdakilerden hangisine, uluslararası silahlı çatışmada alıkonan kişilere müdahale hakkı verilmiştir?

Soru 3:

Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda onaylanan Gündem 21 ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Cezai alanda Birleşmiş Milletler teşkilatı ile devletlerin işbirliği çerçevesinde oluşturulan mahkemelere aşağıdakilerden hangisi örnek olarak verilemez?

Soru 5:

Brezilya ve Venezüella Konvansiyonel ve Yeniden Formüle Edilmiş Benzine Dair Standartlar Davası’nı aşağıdaki hangi ülkeye karşı açmışlardır?

Soru 6:

1993 tarihli Jan Mayen Davası hangi ülkeler arasında yapılmıştır?

Soru 7:

"Uluslararası ticaret yükümlerinin, çevreyi korumayı hedefleyen ulusal hukukları etkileyebilmek için kullanılabileceğinden de kaygılar duyulmaktadır. İşte bu durum, uluslararası ticaretle bağlantılı birçok çevre uyuşmazlığını ortaya çıkarmıştır. Aslında, ticari bir uyuşmazlık karakterindeki bu uyuşmazlıklar, çevre sorunlarını içermektedir." Bu uyuşmazlıkların hâlli için ana forum neresidir?

Soru 8:

Savaşanların yaralılarını toplama ve ölülerini gömmelerine fırsat verme amacıyla çatışmaya ara vermelerine ne ad verilir?

Soru 9:

Devletin ülkesinde yaşayan insanları bu devlete vatandaşlık bağı ile bağlayan sürekli hukuki ilişkiye ne ad verilir?

Soru 10:

Savaş hukuku aşağıda verilenlerden hangisini temel almaktadır?

Soru 11:

1990’lı yıllardan 2000’li yıllara kadar uzanan süre içinde ve sonrasında, çevre ve kalkınma konularının uluslararası düzeyde bütünleşmesini amaçlayan eylem planı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Birleşmiş Milletler Çevre Programı; Birleşmiş Milletler sistemi içinde ilk defa çevre gündemi ile yetkilendirilen özel bir hükümetler arası organdır II. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu; Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin işlevsel bir komisyonudur III. Rio Bildirisi, 1990’lı yıllardan 2000’li yıllara kadar uzanan süre içinde ve sonrasında, çevre ve kalkınma konularının uluslararası düzeyde bütünleşmesini amaçlayan bir eylem planıdır IV. Deniz Hukukuna Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi, deniz çevresinin korunması ve muhafazasına dair yeni ve geniş hükümler ihtiva etmektedir. V. Doğanın ve Doğal Kaynakların Muhafazasına Dair Afrika Sözleşmesi; doğanın muhafazası için devletlerin hukuk ve uygulamalarının bütünleşmesini istemektedir. Yukarıda verilmiş olan bilgilerden hangileri doğru değildir?

Soru 13:

Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Birleşmiş Milletler İnsan Çevresine Dair Konferans’ı hangi tarihte toplanmıştır ?

Soru 15:

Bir devletin ülkesinde yaşayan insanları bu devlete vatandaşlık bağı ile bağlayan sürekli hukuki ilişkiye ne ad verilir?

Soru 16:

I. 1979 Rehine Almaya Karşı Konvansiyon II. 1999Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Konvansiyonu III. 2005 Nükleer Terörizmin Önlenmesi Konvansiyonu Yukarıdaki antlaşmalardan hangisi ya da hangileri devletlere terörizm konusunda cezai yetki veren uluslararası antlaşmalardandır?

Soru 17:

Devletlerin ülkelerinin dışında bulunan açık deniz ve açık deniz yatağı, Antartika ve uzay gibi kaynaklarda bütün insanların çıkar sahibi olması anlamına gelen ilke hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki eylemlerden hangisinin devletin ülkesel yetkisine girmediği savunulabilir?

Soru 19:

Diplomatik himaye kavramının doğru tanımı aşağıdaki hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 20:

Çevre ve Gelişmeye dair Rio Bildirisi hangi yıl kabul edilmiştir?